,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Revista > 2007 > #34 maig 2007 > Victòria de les vaguistes de Clece

Victòria de les vaguistes de Clece

diumenge 10 de juny de 2007

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 

Un pèl més d’un mes de vaga ha sigut necessari per a les treballadores de l’empresa de neteja Clece per aconseguir les seves demandes: un augment de plantilla, un augment de sou que ara s’haurà de negociar, i el pagament d’una part dels dies de vaga, entre d’altres.


Actualització notícia 13/06/2007

La huelga convocada el pasado día 5 de marzo de 2007, con una duración de 28 días, por los comités de “Dependencias del Ayuntamiento” “Hospital Josep Trueta y Hospital Sta. Caterina de SALT” fueron denunciadas por la Empresa CLECE S.A. Alegando que la Huelga era ilegal, queremos informar a los medios de comunicación que el juicio se celebró el día 11 de mayo y que la sentencia dice que la huelga es legal, cumple con todos los requisitos i tramites. Que la demanda presentada por Clece carece de fundamentos, y que la intención de la Empresa era coaccionar a los trabajadores para que no ejercieran su legitimo derecho a segundar la huelga.

per Carlus Jové [1]

El conflicte amb Clece a Girona, liderat per la CGT, també fou present a la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, en protesta per l’acomiadament de tres treballadores. En aquest cas, era la CNT qui conduia el conflicte, en una inusual col·laboració entre les dues centrals anarcosindicalistes. El seguiment de la vaga a Girona ha estat nodrit, tot i que els dos sindicats majoritaris no li donaven suport.

Clece, que es dedica a la neteja d’infraestructura pública, com ara escoles, hospitals i edificis oficials, ha estat insistentment denunciada per vulnerar el dret de vaga contractant a personal que cobrís les treballadores en vaga, mesura prohibida per les vigents lleis de relacions laborals.

L’empresa també s’ha negat a negociar en tot moment, fent-se necessària la intervenció de la Conselleria de Treball, la proposta de la qual fou finalment acceptada després de 12 hores de negociació entre els representants sindicals i la direcció de Clece el passat 10 d’abril.

Vaga activa i combativa

Al llarg dels 37 dies de vaga la presència a la ciutat ha estat notable. Concentracions diàries davant l’ajuntament i la seu de Clece han intentat guanyar el suport de la població i de les institucions locals.
Donat el silenci reiterat de l’alcaldesa Anna Pagans, del PSC, les treballadores decidiren acampar davant l’ajuntament, d’on foren retirades la matinada del mateix dia en mig d’un fort desplegament policial i amb mesures innecessàriament contundents, segons les pròpies treballadores. Uns dies més tard, es plantàven novament, aquest cop en picnic reivindicatiu, al mateix emplaçament, obtenint un nou silenci com a resposta.

Tot i el desgast evident després d’un mes de vaga i de la mala imatge que els mitjans de comunicació i les institucions n’han generat, titllant les vaguistes d’irresponsables i d’utilitzar mètodes fora de la correcció, les treballadores han siguit fermes en el seu esperit, i una de les consignes en els piquets diaris era “este mes no cobraremos, pero la lucha la ganaremos”.

Enfortiment de la CGT

En el moment d’iniciar la vaga, les sindicalistes ja duien prop de quatres mesos intentant pactar un nou conveni que inclogués millores com un augment de plantilla, un augment de sou, i la jornada laboral de 35 hores, demanda històrica dels sindicats des de l’adveniment de la Transició que encara no ha estat assolida en totes les empreses.

D’una plantilla total de 160 treballadores, entre 60 i 80 han seguit la vaga de forma estable, arribant fins a un 80% de la plantilla en els primers dies.
Amb aquesta victòria, la CGT continua en la seva notable implantació a les comarques gironines, on ja compta amb presència en algunes de les més importants empreses. Concretament a Clece, la central sindical ja hi ha promogut diversos conflictes que han enfortit la plantilla i que han contribuit a consolidar el sindicalisme de classe a la capital gironina.

Notes

[1Publicat al número RG#34 maig 2007


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici