,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Comunicats > Comunicats > Després de l’escalada repressiva per la crema de fotos del (...)

Després de l’escalada repressiva per la crema de fotos del rei

Pel dret d’autodeterminació, la República i la llibertat d’expressió

dijous 4 d’octubre de 2007

Totes les versions d’aquest article:

 


Comunicat de Revolta Global

Els fets que s’han anat succeint els darrers dies arran de la crema d’una foto del rei el passat 13 de setembre a Girona, durant una manifestació independentista, van deixant al descobert les grans debilitats i dèficits democràtics de l’actual règim constitucional monàrquic.

La intangibilitat de la figura del monarca- designat en el seu moment com a successor pel general Franco -va ser implícitament pactada durant la Transició i ha estat respectada escrupolosament per tots els governs de la democràcia. En la Constitució espanyola el Rei ostenta poders que van molt més enllà del terreny representatiu i simbòlic, com el de ser el cap suprem d’un exèrcit al que té la missió de defensar la “unitat de la pàtria”. Al llarg de tots els anys que van des de la Transició fins a ara, el rei ha intervingut també en diverses ocasions sobre temes políticament crucials: intent de cop d’estat de 1981, pronunciaments sistemàtics contra el “terrorisme” i a favor de la unitat d’Espanya, suports al tractat de Maastricht i a l’OTAN... Recordem també, perquè és un fet que habitualment es passa per alt, que el Rei i la Casa Real en ple han estat “incapaços” fins a ara d’aprendre a parlar i a expressar-se en llengües cooficials amb el castellà en nacions que formen part de l’Estat espanyol, com és el cas del català, el euskera o el gallec. Ens trobem doncs davant una figura que, lluny de ser neutral o un simple adorn, és una peça clau de l’actual entramat polític i constitucional.

Des del punt de vista de les llibertats i dels drets democràtics una figura regia és ja de per si totalment anacrònica i rebutjable. Si a més, com en aquest cas, el Rei apareix com garantia de la indisolubilitat d’un Estat que nega de manera sistemàtica el dret d’autodeterminació a nacions secularment oprimides i és igualment cap d’unes forces armades entroncades amb el règim franquista, és obvi que, des d’una perspectiva democrática i d’esquerres i de defensa de les llibertats nacional, no queda una altra opció que oposar-se a l’existència d’aquesta figura constitucional.

La reacció absolutament desproporcionada, per la magnitud dels fets succeïts, a la crema de fotos del monarca, no sembla encobrir una altra cosa que un gran temor que el coneixement del paper antidemocràtic del rei s’estengui entre la ciutadania, al mateix temps que l’aurèola de respecte que l’encobreix, forjada durant dècades per la protecció mediàtica, es difumini. El PSOE i l’aparell judicial estan tenint un paper vergonyós en aquesta escalada repressiva i promonàrquica que cal denunciar rotundament. S’està també atemptant igualment contra la llibertat informativa, per la pressió i exigència de lliurament de fotos fetes sobre professionals del periodisme.

En aquest context, resulta particularment indignant l’actitud vassalla i atemorida del govern català "d’esquerres", consensuant amb CiU una crida parlamentària al respecte dels símbols monàrquics... mentre la Conselleria d’Interior, gestionada per ICV, tramita amb zel els requeriments dels magistrats de l’Audiència Nacional contra l’esquerra independentista - quan no s’hi anticipa ella mateixa, fent dels Mossos d’Esquadra una mena de "policia indígena" de Sa Majestat

Revolta Global reivindica una vegada més el dret de Catalunya i de totes les nacions oprimides per l’Estat espanyol a la seva lliure autodeterminació, la defensa d’una República Catalana en el marc d’una entesa entre les nacions ibèriques i la desaparició de les forces armades i cossos repressius de l’Estat en la seva forma actual, totalment excloses del control democràtic i ciutadà. Reivindica també, per descomptat, la desaparició de la figura institucional del Rei. Defensa el dret a la lliure expressió i a la crítica en totes la seves formes de la institució monàrquica i insta a la ciutadania demòcrata i d’esquerres a oposar-se amb fermesa a l’escalada repressiva iniciada després de la crema de fotos.

Revolta Global es solidaritza plenament amb totes les persones encausades i perseguides, i crida moviments socials, militància d’esquerres i ciutadania democràtica en general a prendre consciència de la gravetat d’aquest atac contra les llibertats i a reaccionar en conseqüència, palesant el seu rebuig de la repressió


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici