,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Revista > 2008 > #42 març 2008 > Independència per a Kosovo

Independència per a Kosovo

dimecres 12 de març de 2008

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


per Claudio Katz [1]

La independència de Kosovo, oprimit durant decennis per Serbie, era ineluctable. En el transcurs dels anys Tito, l’opressió s’havia afluixat. La província de Kosovo va guanyar una autonomia no menyspreable i va ser representada, en tant que tal, en la presidència federal, al mateix títol que les repúbliques que componien la federació.

Després, va arribar Milosevic. No va parar fins reprendre les regnes de Kosovo. Mitjançant un abús d’autoritat, el 1989, va suprimir l’autonomia de la província, li va retirar la seva plaça en la presidència federal, i la va atorgar a Belgrad. Així, el govern serbi va ser sobrerepresentat en la dita presidència. El moviment nacionalista albanès es va radicalitzar i va deixar de reivindicar, per a Kosovo, l’estatut de República, en benefici de la independència. Per tapar tota temptativa de rebel·lió, el govern serbi va organitzar una forta presència militar sobre el terreny i va establir un sistema d’apartheid entre albanesos i serbis.

El 1999, la situació esdevinguda insostenible, la guerrilla de l’UCK va redistribuir les cartes. L’Otan va bombardejar Belgrad per exigir a Milosevic que posés fi a la seva repressió antialbanesa, mentre que Milosevic organitzava una depuració ètnica de gran amplitud, fent fugir desenes de milers d’albanesos cap a camps de refugiats a Macedònia i a Albània. Després, Kosovo era administrat per les Nacions Unides però, en els fets, era totalment independent de Serbie. Tota tornada enrere era impossible. Ara, les dificultats comencen. Els drets de les minories haurien de ser respectats escrupolosament, la qual cosa no és sempre el cas.

Notes

[1Publicat a la revista de Revolta Global nº42, març 2008.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici