,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Notícies > Internacional > Comunicat de suport als detinguts amaziguistes (bereberistes)

Comunicat de suport als detinguts amaziguistes (bereberistes)

divendres 25 d’abril de 2008

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 

Aquest dissabte 26 d’abril es portarà a terme una concentració a Pl. Sant Jaume (Barcelona) a les 17h "Contra la política de marginació i repressió sobre el poble amazic (bereber). Per la democràcia i pels drets humans al Marroc". Coincidint amb la la commemoració de la primavera amazig a les 20h es portarà a terme un sopar tradicional i un concert intercultural a l’Escola Pública Sant Ildefons (Línia 5). Organitza Cornellà Sense Fronteres.


Per Cornellà Sense Fronteres

Al Marroc, malgrat els discursos oficials de transició a la democràcia i als drets humans, s’accentua la política panarabista de marginació i de repressió sistemàtica sobre el poble amazic (bereber).

Com és habitual, una vegada més, el passat gener, el grup deixat al poder al Marroc per les antigues potències colonials (França i Espanya) al voltant de la família reial, l’anomena’t "Makhzen", va actuar amb brutalitat contra una manifestació pacífica i multitudinària dels veïns i veïnes de Boumaln-Dades, un poble de Ouarzazat situat al sud-est del Marroc, habitat fonamentalment per amazics, quan van sortir al carrer per reivindicar senzillament un ambulatori i una carretera, que ajudés a trencar l’aïllament del poble.

La polícia va detenir a centenars d’innocents, condemnant a deu d’entre elles, incloent un menor, a greus penes que sumen un total de 34 anys de presó. Encara son a la presó els quinze estudiants detinguts l’any passat, uns condemnats a penes de presó que van de sis mesos a cinc anys i d’altres retinguts sense jutjar. La situació dels amazics i amazigues i la seva vida qüotidiana mostra una realitat crítica.

Els amazics (berbers), els habitants originaris del nord d’Àfrica, som un poble amb una llengua, senyes d’identitat i cultura pròpies. Hem estat víctimes de la colonització sota el protectorat Franco-Español, som víctimes de les noves formes d’explotació neocolonial, de l’explotació dels grups de poder marroquins… i som també víctimes del model d’assimilació panarabista que aquets imposen.

Amb la nostra resistència hem pogut sobreviure i conservar la nostra llengua i cultura. Malgrat els llargs processos i les múltiples estratègies adoptades pels governs àrabistes per suprimir l’identitat i els valors de tot un poble, desenes de milions d’amazics i amazigues segueixen existint.

Avui en dia, el règim del Marroc continua pel mateix camí, i cada vegada amb un ritme més brutal, eliminant i negant oficialment i constitucionalment el fet amazic per tot arreu del Marroc, potenciant una arabització opressiva. Per a la realització del seu objectiu, el govern marroquí actua a nivell internacional participant, en contra de la voluntat i els sentiments dels seus ciutadans, als fòrums i assemblees d’àmbit internacional de caire nacionalista-àrabista, com la Lliga Àrab i la Unió del Magreb Àrab, i a nivell intern utilitzant la violència i la repressió, prohibint les activitats d’associacions amazigues i la creació de partits politics amaziguistes, amb la prohibició de noms amazics, l’arabització de topònims amazics, la discriminació davant de la justícia o la discriminació a l’accés a la informació.

L’anomena’t “Makhazin”, format per militars i policies d’alta graduació, terratinents, polítics, empresaris, consellers lligats al món internacional dels negocis, també dels negocis a Catalunya (recordem el recent viatge al Marroc d’en Montilla, Carod Rovira i Huguet al capdavant d’una delegació de 59 empresaris catalans interessats en invertir, sobre tot a les regions de Tànger i Casablanca).

Moltes regions amazigues són castigades, marginades, empobrides. El cas de la zona Anfgou de l’alt Atlas on va morir 26 infants i gent gran per la fam i la falta de medicaments n’és un bon exemple.

És, principalment, en tota aquesta política on s’han de buscar les causes que empenyen a poblacions senceres a la emigració forçada.

Des de l’associació Cornellà Sense Fronteres i el moviment amazic de Catalunya,

Declarem:

El nostre suport als detenguts de Boumaln-Dades i la nostra solidaritat amb les seves famílies.

Denunciem:

- El tractament makhzaní envers la qüestió amaziga al Marroc.
- La violència i repressió del dret a expressar-se i manifestar-se al Marroc, així com la manca de llibertats democràtiques mínimes i de respecte als drets humans.
- La prohibició de organització i partits amazics.
- La negació constitucional i oficial del fet amazic al Marroc.
- La marginació i la destrucció de zones i territoris amazics.
- La política panarabista d’assimilació del poble amazic, de destrucció de les seves senyes d’identitat i de falsificació de la seva historia.

Exigim:

- La llibertat immediata dels detinguts de Imtgharn i Ouarzazat i tota la resta dels
- Presos politics de la qüestió amaziga i per qualsevol altre questió política.
- L’oficialització de la llengua amaziga i el ple reconeixement de l’amazighitat com a essencial del poble marroquí.
- La integració de la llengua amaziga a tot els àmbits socials i politics de la societat (ensenyament, comunicació, justicia...) i la fi de la política d’arabització.
- La fi de l’abandó del territori anomenat pel poder com “Marroc inútil”, format fonamentalment per zones habitades per població amazigha.
- La garantía d’alimentació i de mitjans de vida a tota la població pobre marroquina.
- Les llibertats democràtiques.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici