,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Notícies > Catalunya > Prou d’assetjament policial contra les dones que exerceixen la (...)

Prou d’assetjament policial contra les dones que exerceixen la prostitució al Raval!

dimecres 3 de desembre de 2008

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Per Sylviane Dahan

Aquest dimecres, 3 de desembre, hi haurà al Raval una segona manifestació (la primera acció va tenir lloc fa gairebé un mes, el 5 de novembre) per denunciar la situació que pateixen les dones que exerceixen la prostitució en els carrers d’aquest barri, objecte de denúncies, multes i assetjament per part de la Guàrdia Municipal. La FAVB, de manera coherent amb la seva declarada oposició a l’ordenança cívica que va adoptar en el seu dia l’Ajuntament de Barcelona, ha protestat davant d’aquests fets. I és que la ciutat "fashion" que s’està promovent des del consistori, destinada a ser aparador i parc temàtic per a turistes, no s’adiu gaire amb la realitat crua de les desigualtats i la misèria social. És qüestió d’imatge. Aquesta Barcelona de disseny no pot permetre que els seus espais públics s’omplin de prostitutes i captaires. Lluny de tractar com a tal una problemàtica social, el govern municipal s’estima més "escombrar sota la catifa".

El fet és particularment greu en el cas del col·lectiu afectat. Car, més enllà del debat que travessa el moviment feminista (en què algunes sensibilitats rebutgen el qualificatiu de "treballadores del sexe" en considerar que ser prostituides és, en qualsevol cas, una situació de violència de gènere i representa una condició d’esclavatge), hi ha un fet palès i innegable: per part de les autoritats, s’està trepitjant senzillament el dret d’aquestes dones de ser al carrer. I el gest repressiu és doblement hipòcrita. Es pretén fer desaparèixer l’exercici de la prostitució, si més no de determinats carrers. Però no es fa ni protegint les dones que s’hi han vist abocades – sovint víctimes de xarxes de proxenetes i objecte d’agressions i xantatges -, ni oferint alternatives per sortir-ne. (Això necessitaria regularitzar les nombroses dones estrangeres a qui la manca de papers fa absolutament vulnerables, i proposar programes seriosos d’ajuda social, de formació professional i d’inserció voluntària en el món laboral). Però, no. Sembla que es tracta més aviat d’empènyer aquestes dones cap a una prostitució reclosa, "que no faci mal als ulls", o bé exercida en locals i clubs d’altern. Val a dir, en xarxes controlades pels grans "empresaris del sexe". Si al carrer ja corren perill, no cal dir quins poden ser els riscos per a aquestes dones en condicions d’invisibilitat.

Vet aquí una problemàtica de gran calat humà que els moviments feministes i l’esquerra haurien d’abordar amb valentia: estem parlant d’una realitat d’explotació i violència sobre centenars de milers de dones. Una realitat en què Barcelona, ciutat portuària i vila "globalitzada", hi té molt a veure. Per començar, és una obligació moral i democràtica fer costat a unes dones que es veuen assetjades per aquelles mateixes autoritats que les haurien de protegir.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici