,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Notícies > Estat Espanyol > Davant les amenaces contra Alfonso Sastre i l’últim atemptat (...)

Davant les amenaces contra Alfonso Sastre i l’últim atemptat d’ETA

Declaració de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

dissabte 27 de juny de 2009

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

Com una gossada. Encara dolguts potser perquè el Tribunal Constitucional els esmenés la plana i no els deixés arrissar el rínxol de la seva antidemocràtica llei de partits il•legalitat la candidatura que encapçalava Alfonso Sastre en les recents eleccions europees (II-SP), vet aquí que, a l’uníson, els grans rotatius, els portaveus del PP, l’espanyolíssima Rosa Díez i la no menys patriòtica portaveu del PSOE Leire Pajín s’han llançat a la jugular del dramaturg tractant-lo de "matón" i acusant-lo de proferir amenaces terroristes per compte d’ETA. Res més lluny de la realitat. El "cos del delicte", el punt de partida de tan rabiosa campanya mediàtica, no és cap altre que un article on Sastre s’inquieta de les declaracions d’Iturgáiz (PP) sobre la conveniència de "gasejar" l’esquerra abertzale i es reafirma en el que per a molta gent resulta a hores d’ara una veritat indefugible: només a través del diàleg és concebible resoldre el conflicte entre l’Estat i Euskal Herria. I, efectivament, com diu també Sastre, molt sofriment espera la societat basca si no s’arriba a emprendre aquest camí.

La vacuïtat de les acusacions i la grossera tergiversació de les seves paraules són tals que la pròpia Fiscalia de l’Estat n’ha alertat sobre la inviabilitat d’emprendre cap mesura legal. Millor que així fos. Tanmateix, la cridòria, desencadenada i amplificada arran de l’últim atemptat d’ETA, no és fútil i excedeix el desig de revenja sobre II. En realitat, explotant l’emoció del moment, es pretén inocular des d’aquest singular "front constitucional" una nova idea enverinada en la consciència de la ciutadania: sostenir que hi ha en el conflicte basc un contenciós de naturalesa política seria una "tesi terrorista"; propugnar una sortida negociada, suposaria poc menys que un enaltiment de les accions armades.

Les reaccions oficials després de la mort de l’inspector de policia Eduardo Puelles revelen quin és el verdader sentit de la "condemna" de la que ens parlen. En realitat, no es tracta del rebuig dels atemptats d’ETA - cosa que comparteix bona part del món abertzale -, sinó d’alguna cosa ben diferent. Després d’anys de consens antiterrorista entre PP i PSOE, la paraula "condemna" ha acabat convertint-se en un codi de reconeixement, en una espècie de sant i senyal. Els que es reconeixen en la "condemna" són aquells - i només aquells - que accepten repudiar a ETA des de la negació del conflicte polític, des de l’ocultació de la violència de l’Estat contra Euskal Herria, des del silenci davant de les tortures policials, la dispersió dels presos bascos o desaparicions com la de Jon Anza (que ens remunta als temps del GAL, quan Rubalcaba era portaveu del govern de Felipe González)... La "condemna unànime" posa ferms davant de la bandera de la monarquia, de costat, a la dreta més rància i a l’esquerra institucional. I davant de l’evocació d’un mític "Estat de dret" - sense cap dèficit democràtic - es quadra fins i tot Esquerra Unida, deixa a oblidar les seves pròpies crítiques cap a la llei de partits quan els manen tancar files.

Aquest esperit de consens ha corroït l’esquerra d’aquest país fins a les seves mateixes entranyes, liquidant la seva independència política. Per molt que suposi posar-se contracorrent de la pressió mediàtica, ningú no sentirà Revolta Global-Esquerra Anticapitalista udolar amb els llops. Ni el nostre republicanisme és intermitent, ni un atemptat posa entre parèntesi la nostra defensa incondicional del dret d’autodeterminació del poble basc. Tant si rebutja la violència d’ETA, tant si la considera legítima com si prefereix callar, defensem l’existència legal de l’esquerra abertzale. Guardar silenci és un dret. Al contrari, exigir condemnes verbals sota pena de presó o il•legalització constitueix una perversió de la democràcia que amenaça ja les llibertats civils en el conjunt de l’Estat.

Però, mentre ens mantenim ferms en aquesta postura al costat del poble basc, no ocultem la nostra opinió ni tergiversem sobre ETA. La tradició militant en què s’inspira Revolta Global-Esquerra Anticapitalista sempre ha estat contrària a violència d’individus o grups que pretenen substituir a un moviment d’emancipació social o nacional, erigint-se en les seves guies. A més, fa molt temps ja que, en un context d’aïllament de les esquerres radicals, ETA va entrar en una espiral de crispació sectària que ha tornat les seves accions cada vegada més odioses i aventureres, facilitant així la deriva lliberticida dels governs de Madrid. Les eleccions europees han posat en relleu la dificultat de l’esquerra abertzale per connectar si més no amb aquells sectors militants del conjunt de l’Estat que, fa uns anys, veien a Batasuna una formació radical creditora de solidaritat.

No s’equivoca Otegi quan diu que cal apostar per un escenari de pau en la qual totes les opcions polítiques (incloses la independència) siguin democràticament realitzables. Però per avançar cap a aquesta sortida, és necessari trencar el cercle viciós dels atemptats d’ETA i la repressió generalitzada de l’Estat. És necessari que les armes callin i que els moviments socials i ciutadans ocupin plenament la sorra política. Sense hipoteques, xantatges, ni tuteles per part de preteses avantguardes armades. El llenguatge que va parlar l’esquerra abertzale el passat 21 de maig, impulsant la primera vaga general contra la crisi i conjugant la reivindicació de drets socials i llibertats, trobarà sens dubte eco i comprensió entre la gent humil i la joventut. Els cotxes bomba i els trets al clatell només poden sembrar desconcert i enterbolir legítimes aspiracions nacionals amb repulsius trets de barbàrie i inhumanitat. Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista continuarem treballant per a que s’obrin pas la unitat de lluita de la classe treballadora i el dret a decidir dels pobles.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici