,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Notícies > Catalunya > Per un Baix Maresme sostenible i alternatiu

Per un Baix Maresme sostenible i alternatiu

dimarts 20 d’abril de 2010

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Per Grup impulsor de les Trobades Alternatives del Baix Maresme

El model dominant de comarca ens presenta una situació del col·lapse territorial en tots els ordres.

Les tendències d’acumulació i creixement desorbitat en tots els àmbits indiquen i demostren que les prediccions i els moviments de contestació crítica a aquest model no anaven equivocats.

Assistim a la culminació d’un model basat en la mercantilització sistemàtica del territori i de les relacions socials. A grans trets, ens preocupa seriosament la naturalesa expansiva d’un model que ha portat formes de vida massificades, agressions mediambientals generalitzades, proliferació de projectes comercials de gran superfície, col·lapse de les comunicacions i de la mobilitat, predomini sistemàtic del sector privat i financer en les relacions de producció, comerç i consum, així com una gran davallada dels sectors productius de l’agricultura, la pesca, el teixit industrial, l’artesanat, el comerç i els serveis. El Maresme, i el Baix Maresme en concret, ha viscut una mutació de la seva morfologia natural, de les seves estructures locals i de les seva economia, donant el resultat que ara i aquí volem denunciar: Una comarca dominada pels interessos econòmics dels poderosos -en especial del sector immobiliari i constructor-, per l’omnipresència de bancs i caixes en la privatització i explotació comercial de l’espai públic i un seguidisme o, en molts casos, complicitat, del domini institucional local i comarcal amb el propi model que s’ha fomentat des de la majoria dels grups polítics convencionals.

Aquest Maresme és insostenible i requereix una resposta alternativa. Des del Baix Maresme volem activar i promoure àmbits comuns de resposta a aquest estat de coses. Ens mou la coincidència, des de la pluralitat social i política, davant d’un model que cal aturar i posar en qüestió. La resposta, el més àmplia possible, requereix espais de trobada, acumulació de forces i una gran capacitat de treball en xarxa i des de baix. Les alternatives existeixen i poden avançar des del debat, la mobilització social i la pròpia pràctica al si de projectes alternatius com ho són els àmbits del medi ambient, de l’economia social, del decreixement, de l’okupació d’espais, de la cultura de base, del cooperativisme, del món sindical combatiu, de les experiències de consultes populars, de l’antiracisme, de la lluita contra l’homofòbia i el sistema patriarcal i, en general, de tot tipus d’exclusió social. En conjunt, doncs, caldrà potenciar altres formes d’organització social i ciutadana, capaces de donar resposta a les necessitats socials dels maresmencs i maresmenques.

Amb la caracterització que fem de l’estat actual del Maresme i de la subcomarca del Baix Maresme, com també de les respostes i experiències que indiquen una sortida raonable a aquest model, llancem aquest manifest com una crida oberta a articular les resistències, les alternatives i les respostes col·lectives. El nostre objectiu és que el procés d’alternativa i la necessitat de canviar de base aquesta comarca, es pugui expressar al carrer, a les institucions i, especialment, en el dia a dia d’una ciutadania organitzada que sigui protagonista dels afers públics i portadora d’unes relacions socials alliberades del relat mercantilista i alineant dels nostres dies.

Premià de Mar, abril de 2010

Primers signants:

David Menent, independent (Premià de Mar),


Fernando González, Revolta Global-EA (Montgat),


Joan Ribet, CUP (Premià de Mar).


Marc Pairó, Maulets (Premià de Dalt),


Teresa Navarro, Revolta Global-EA (Premià de Mar),


Paco Martínez, moviment ecologista (Premià de Dalt),


Genís Viada, CUP (Vilassar de Dalt),


Jordi Pagès, moviment ecologista (Dosrius),


Artur Galve, Revolta Global-EA (Montgat),


Albert Fresquet, Maulets (Premià de Mar),


Àngel Pagès, Revolta Global-EA (Premià de Mar),


Marc Sala, CUP (Premià de Mar),


Ikrame El Karchouni Ayadi, Revolta Global-EA (Premià de Dalt),


Jaume Batlle, CUP (Vilassar de Dalt),


Marc Homs, independent (Premià de Mar),


Rubén Pocino, Revolta Global-EA (Premià de Mar).

Les TROBADES ALTERNATIVES DEL BAIX MARESME som un espai sociopolític de debat, intercanvi de propostes, alternatives i coordinació on participem -inicialment- gent d’organitzacions (CUP, Maulets, Revolta Global-Esquerra Anticapitalista), ecologistes, independents, etc... de diverses localitats del Baix Maresme i que ens fixem una intervenció de conjunt a escala subcomarcal amb el lema "PER UN BAIX MARESME SOSTENIBLE I ALTERNATIU".

Les alternatives sectorials i generals que generem ens han de permetre compartir programes i reivindicacions que puguin ser útils tan a nivell de mobilització social com, si s’escau, per les opcions municipals de signe alternatiu i de base.

JPEG

JPEG


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici