,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Anàlisi i debat > Anticapitalistes des de baix

Anticapitalistes des de baix

dissabte 25 de setembre de 2010

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Per Josep Maria Antentas i Esther Vivas | Público

Ara que s’acaben de complir tot just dos anys de la fallida de Lehman Brothers i de l’esclat “oficial” de la crisi, la necessitat de l’anticapitalisme és més forta que mai. Dos anys i vàries cimeres del G20 després, ha quedat clara la naturalesa sistèmica de l’actual crisi i la voluntat de les èlites dirigents d’aprofitar-la per fer-ne pagar els costos als qui no l’han creat. El seu objectiu és infligir una derrota històrica al conjunt dels i les assalariades i reforçar els mecanismes de dominació de classe.

A Catalunya aquest segon aniversari de la crisi econòmica internacional arriba en un context marcat pel fracàs global de les dues legislatures d’un govern d’esquerres que s’ha revelat incapaç de tenir un projecte polític propi independent dels interessos empresarials. L’esquerra governant ha mostrat la seva inconsistència com a instrument per a transformar la societat en un sentit just i solidari. S’ha convertit en una esquerra de gestió, que aplica i interpreta un guió perfectament escrit pel món dels negocis, en el terreny econòmic, social i mediambiental. Els partits d’esquerra han esdevingut maquinàries electoral-professionals, buides de contingut i d’escassa militància voluntària real, absolutament professionalitzades i dependents d’una política d’imatge i de marketing esclava dels sondeigs i els tacticismes electorals. Enrera queden les aspiracions de canviar el món i els projectes alternatius de societat.

Amb una esquerra fallida com a de teló de fons, la combinació entre la crisi econòmica, social i ambiental i la frustració de les aspiracions nacionals del poble català, encotillats en una Constitució espanyola que nega el dret democràtic a decidir, alimenta l’ascens de noves propostes polítiques sobiranistes de dretes i proempresarials o, pitjor, de forces xenòfobes, reaccionàries i populistes. Ara més que mai, cal remarcar que la solució als problemes de la majoria de la població de Catalunya només pot venir de la mà d’una resposta d’esquerres, mobilitzadora i solidària. En un moment de crisi, la reacció dels sectors populars pot estar dominada per la por i l’egoisme o per la ràbia front a la injustícia i la solidaritat. I orientar-se cap a opcions progressistes o girar cap a alternatives de dretes o reaccionàries.

Per evitar que falses sortides canalitzin el malestar social és necessari construir una altra esquerra, vinculada als moviments i a les lluites socials, no institucionalitzada, que serveixi com a instrument de transformació social i que plantegi un horitzó de ruptura amb l’actual ordre de coses. No hi ha receptes ni fórmules màgiques. “No ens hem d’explicar històries. Ningú sap com canviar la societat del segle XXI” assenyalava el desaparegut filòsof Daniel Bensaïd. L’esquerra que necessitem no sortirà d’un disseny preestablert de laboratori. Serà fruit del resultat de debats, lluites socials, encerts, errors i d’experiències pràctiques impulsades per persones i organitzacions diverses unides per la voluntat comú de canviar el món de base i per la irreconciliació permanent amb la societat que ens ha tocat viure.

El punt de partida per a una nova esquerra és la reconstrucció del teixit associatiu, el sindicalisme combatiu, el moviment veïnal, la cultura compromesa…Però amb això no n’hi ha prou. S’ha de disputar també el terreny als partits d’esquerra que monopolitzen la representació política i que, tot i parlar en nom de la majoria, governen en benefici d’uns pocs.

Amb aquesta perspectiva ha nascut Des de baix, una candidatura anticapitalista, sobiranista, ecologista, feminista, antiracista i internacionalista formada per diverses organitzacions i activistes socials per a les properes eleccions del 28 de novembre. El nou projecte intenta situar la participació des de la base al centre de l’activitat política i aprofitar les eleccions com a mecanisme per a difondre una visió del món alternativa a la política professionalitzada i mercantilitzada i defensar propostes de ruptura.

Cal trencar amb el dilema de quedar-se a casa el dia de les eleccions o de seguir votant pel mal menor, que sol ser la via més ràpida per anar cap al mal major… en forma de retorn de la dreta al poder.
Per a nosaltres, no hi ha dubte. Per què un altre món sigui possible, una altra esquerra és imprescindible.

* Article publicat a Público, 24/09/2010.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici