,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Notícies > Catalunya > Comunicat sobre el desallotjament de l’Habitatge18N

Comunicat sobre el desallotjament de l’Habitatge18N

Brutalitat policial davant de problemes socials

dimecres 7 de desembre de 2011

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Per Habitatge 18N

Desallotjament de l’habitatge 18N, al c. Hostafrancs número 3

La matinada del dimecres 30 de novembre, es va produir, sense cap avís i amb nocturnitat, el desallotjament de l’habitatge reapropiat del carrer Hostafrancs, nº 3. Dotze dies abans, en el marc d’una convocatòria de l’assemblea d’indignades 15M, un miler de persones vam participar del procés de reapropiació social d’aquest edifici que portava tres anys buit, propietat de la promotora Nyala 2006 S.L., i de “SA NOSTRA” – Caixa de Balears -, que té una gran dependència de les fluctuacions del sector de la construcció i ha estat rescatada amb diners públics.

Al llarg d’aquests dotze dies, vam acondicionar l’edifici i el vam donar a conèixer al barri, amb activitats com xerrades, menjars populars, tallers infantils, recital de poesia… Des del primer dia, molts veïns i veïnes del barri van expressar el seu suport i s’hi han sumat moltes entitats, com la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), el comitè executiu del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, la Plataforma recuperem Can Batlló, el Centre Social de Sants, la Comissió de Veïns de La Bordeta, l’Associació de veïns de Badal, Brasil i la Bordeta, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, i moltes altres associacions i entitats del barri i de tota la ciutat.

Al llarg d’aquests dotze dies, van entrar a viure a l’edifici set unitats de convivència, persones en atur i famílies amb infants que han estat recentment desnonades i que no tenen recursos per poder accedir a un habitatge. Persones que s’han quedat de nou sense casa, després d’intentar donar resposta de forma autoorganitzada a una necessitat que no és resolta ni pel mercat ni per les administracions, que posen per davant els beneficis econòmics a la dignitat de les persones.

Cap a les 5h del 30 de novembre va arribar un dispositiu policial format per dotze furgonetes de la brigada mòbil dels Mossos d’Esquadra. Des de l’habitatge 18n, assabentats per l’IES Joan Coromines que els Mossos necessitaven l’edifici per a realitzar operacions durant la nit, i que l’endemà ja no els faria més falta, es va fer una crida de suport per aturar el desallotjament.

Centenars de persones es van concentrar i acampar davant de l’edifici i van oposar-se de forma pacífica, però ferma i decidida, a l’entrada dels Mossos a l’habitatge. Sense ni una paraula i sense mostrar l’ordre de desallotjament, aquests van començar a arrossegar la gent reunida per defensar l’edifici i a allunyar-los de la porta, retorçant canells, donant puntades i cops de punys de manera arbitrària. Algunes persones van ser ferides i van necessitar assistència mèdica. Quatre persones van ser identificades.

Un cop apartades de l’entrada les persones que s’hi havien concentrat, amb un ariet van esbotzar la porta i van procedir a desallotjar la gent que estava dins de l’edifici. Algunes persones estaven encadenades i d’altres penjades a la façana. El desallotjament va durar gairebé tres hores, quan es va despenjar la darrera persona, i es va identificar a totes les que resistien a l’interior de l’edifici. De les catorze persones identificades, algunes d’elles eren persones en atur que vivien a l’habitatge 18n, i d’altres pertanyents al moviment 15M que hi donaven suport. Es va valorar que les famílies amb fills i filles petits no resistissin a l’interior de l’edifici per protegir els infants.

La Jutgessa del Jutjat d’Instrucció núm 23 ha estat la responsable d’ordenar, en resposta a la demanda interposada per la immobiliària promotora de l’edifici, Nyala 2006 S.L., el desallotjament cautelar de l’edifici, que s’ha fet sense notificació prèvia, amb l’objectiu d’evitar la solidaritat. Amnistia Internacional està investigant si el desallotjament vulnera la legislació internacional dels drets humans.

Des de l’habitatge18n vam intentar dialogar amb la Jutgessa, i per això el dilluns 28 de novembre dues mares amb les seves criatures, acompanyades dels advocats, es van presentar als jutjats per declarar que vivien a Hostafrancs nº 3, però la “Justícia” es va negar a atendre-les, deixant-les en la més gran indefensió. Tot i saber que el dispositiu policial estava ordenat, van ser citades pel mateix dimecres 30 per ser ateses per la Jutgessa.

D’aquesta manera, s’ha volgut eradicar per la via penal i repressiva la reapropiació social d’un habitatge per donar sostre a persones amb pocs recursos. Però l’habitatge 18n és més que l’edifici del carrer Hostafrancs, nº 3. És un projecte comunitari, col·lectiu i assembleari, començat per l’Assemblea indignada del barri de Sants del 15M, amb el recolzament de gent d’arreu, que treballa per la reapropiació comunitària d’edificis buits en mans de la banca i els grans propietaris, per retornar-los a la seva funció social.

Per això, tot i haver perdut l’edifici, la dignitat i el convenciment de la gent que hi ha participat i l’àmplia solidaritat que ha despertat el projecte, ens anima a continuar buscant solucions autoorganitzades al dret a un habitatge digne.

Aprofitem l’avinente-sa per mostrar tot el nostre suport i solidaritat a les companyes de l’HotelMadrid15O desallotjat durant la matinada d’avui dilluns.

ENTITATS QUE MANIFESTEN LA SEVA ADHESIÓ A L’HABITATGE 18N

Casal Independentista de Sants

Centre Social de Sants

Centre Social Autogestionat Can Vies

Col·lectiu Maloka

Col·lectiu Salvem La Colònia Castells

Comissió Audiovisual d’Acampadabcn

Comissió de Veïns de La Bordeta

Comitè executiu del Secretariat d’entitats de Sants-Hostafrancs i La Bordeta

Coop 57

Cooperativa Germinal

Cornellà sense fronteres

CUP Sants Montjuic

El Tatanet

Endavant Sants

En Lluita

Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB)

Feministes indignades

La Burxa- Associació per a l’Impuls de la comunicació popular

La Ciutat Invisible

La Repúbli-k de l’Avern

Mujeres Pa’lante

Observatori DESC

Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH)

Plataforma Recuperem Can Batlló

Radio Resaka

Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

Universitat Indignada de Sants


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici