,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Revista > 2004 > #04 març 2004 > Ara fa un any...

L’operació Estany a Girona

Ara fa un any...

diumenge 7 de març de 2004

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Pau Gálvez, Girona

Ara fa un any, unes 35.000 persones van sortir als carrers de Girona amb un lema molt clar: “no a la guerra!” Va ser la manifestació més gran feta a les nostres comarques i va ser el preludi de la manifestació de Barcelona, símbol de la mobilització i del clamor mundial contra una guerra, la de l’Iraq.

Gran part d’aquest mèrit va ser de la plataforma gironina per la pau Aturem la guerra. Dins d’aquesta plataforma van coincidir persones a títol individual i associacions de tota mena (ONGD, partits polítics, sindicats...). Des de la plataforma o al seu voltant -i agafant-la com a eina de coordinació- van sorgir multitud d’iniciatives autònomes, a les escoles, a la universitat, a les associacions, dins dels sindicats...

Per suposat que no tot van ser flors i violes, la seva gran pluralitat ideològica va ser la seva gran força, però també la seva feblesa, i es van donar moments de tensió. Potser el moment que més va entristir, i fins i tot desmoralitzar, a més d’una persona va ser l’enfrontament entre sindicats. De totes formes, més enllà d’alguna actitud oportunista, la voluntat unitària i el respecta a la discrepància van permetre què durant uns mesos la mobilització contra la guerra fos també una notícia pròpia a les nostres comarques, i no vinguda com a cosa forània de més enllà del Tordera. Això, que pot semblar una anècdota localista, és d’una gran importància per aquells que veiem com moltes vegades s’intenten impulsar mobilitzacions en el nostre territori trasplantant inquietuds que, per molt justes i correctes que siguin, no tenen una base sòlida per desenvolupar-se en el nostre entorn.

Perque se m’entengui millor donaré l’exemple d’aquest any. Encara que a Barcelona el rècord d’aquelles grans mobilitzacions va catalitzar el cap de setmana, i es va denunciar l’actual ocupació de l’Iraq per les forces neocolonials d’EUA i el Regne Unit, a les comarques gironines hi havia convocada la 3ª Marxa contra el Túnel de Bracons (a Joanetes). En aquests moments les lluites en defensa del territori es multipliquen davant dels continuats atacs que aquest pateix per part de tot tipus d’interessos especulatius. Salvem les Valls, que coordina els diferents moviments de resistència, ha esdevingut tot un símbol de la famosa frase “pensa globalment, actua localment”. En cada lloc on surt un nou projecte per esquinçar el territori surt un nou grup per defensar-lo. Milers de persones van sortir a dir prou a un model de desenvolupament que està malmetent el territori, tot sacrificant un futur sostenible al guany fàcil i especulatiu.

De totes formes, i tot i que la lluita en defensa del territori és en aquest moment la mobilització que més protagonisme té, la feina de la Plataforma també ha continuat més modestament, sobretot ha destacat la seva feina en la defensa de les víctimes de l’operació Estany. Aquesta operació que va consistir en detenir diferents ciutadans sota l’acusació d’estar vinculats a una suposada “xarxa de terrorisme islàmic” amb unes proves materials tan contundents com sabó en pols, mòbils i oli (això sí, d’oliva).

Un any després que uns satisfets governs espanyol i nord-americà presentessin l’Operació Estany com el principal cop que s’havia donat mai a Europa contra Al-Qaeda, la investigació judicial portarà davant d’un magistrat de l’Audiència Nacional un funcionari per explicar per què la policia va prendre decisions sense consultar-les. Només quatre mesos després d’aquell convuls 24 de gener de 2003, tots els detinguts durant la macroactuació desenvolupada a Girona i Barcelona havien quedat lliures.

L’Estat espanyol va utilitzar aquesta acció per justificar la necessitat de què entréssim en la guerra per defensar-nos del “terrorisme internacional”. El muntatge policial aviat es va desfer i la Plataforma va denunciar el “ridícul rotund” del PP en l’Operació Estany. Per desgràcia, les justes denúncies presentades per alguns dels incriminats van ser contestades pel govern amb processos d’extradició de legalitat més que dubtosa.

Diferents accions estan en marxa:

- Una de les substàncies que la Policia Nacional va intervenir als detinguts durant l´Operació Estany, perquè temia que fos una matèria primera per fabricar explosius, era detergent. Aquesta circumstància va inspirar una acció del col·lectiu “Mister Proppa” -en homenatge a la popular marca Don Limpio-, que va ensabonar la plaça dels Països Catalans de Girona (on és la comandància de la guàrdia civil) i va repartir un manifest contra la retallada de llibertats que impulsa el govern del Partit Popular. El col·lectiu Mister Proppa denunciava que s’utilitzés la intervenció policial del gener de 2003 a les comarques gironines i barcelonines “per justificar la guerra injustificable de l’Iraq” i, irònicament, destacava “que aquells que ens dediquem al sector del detergent ens sentim amenaçats pels deliris de grandesa de personatges com el jutge Garzón o el president Ansar [la forma en què George Bush pronuncia Aznar]”.

- El procés per les querelles interposades pels arrestats contra el president del Govern, José María Aznar, i el ministre de l’Interior, Ángel Acebes, continua.

L’agent que presumiblement va determinar el trasllat del material intervingut als suposats activistes fins els laboratoris de Virgínia de l’Oficina Federal d’Investigació (Federal Bureau of Investigation, FBI) dels Estats Units haurà de respondre a les preguntes que li plantegi el jutge Guillermo Ruíz Polanco. Si la mercaderia susceptible de ser barrejada per fabricar napalm casolà (sabó i oli) va viatjar a Nord-amèrica sense control judicial, l’actuació es podria declarar nul·la.

Excepte els detinguts que han estat requerits per Algèria, la resta de sospitosos ha recuperat la seva feina anterior. Només un dels 16 magribins arrestats està pendent de regularitzar la seva situació a l’Estat.

La darrera acció de la Plataforma va ser el dissabte 28 de febrer davant de la Delegació del Govern per denunciar un altre capítol d’hostigaments a un dels denunciants. Com va dir l’advocat d’un dels implicats, l’Estat espanyol no arxiva les actuacions perquè està marejant la perdiu per atemorir aquestes persones. La Plataforma Aturem la Guerra ha convocat actes de suport per evitar l’extradició a Algèria dels tres detinguts vinculats amb l’Operació Estany, s’estan recollint firmes per entregar-les a l’Audiència Nacional i al Ministeri d’Afers Estrangers contra l’extradició. El 20 de març es farà un acte al pont de Pedra contra l’ocupació de l’Iraq i Palestina i demanant l’alliberament dels tres detinguts involucrats en l’Operació Estany i que tenen una ordre d’extradició d’Algèria.


Publicat al nº4 de Revolta Global (març 2004)