,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Notícies > Catalunya > 20.000 estudiants es mobilitzen contra les retallades universitàries enmig (...)

20.000 estudiants es mobilitzen contra les retallades universitàries enmig d’un setge policial

divendres 4 de maig de 2012

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


El Triangle

La congelació de les taxes i l’alliberament dels presos del 29-M, reivindicacions de la vaga estudiantil. Els assistents a la mobilització són víctimes de registres a prop de la plaça Universitat i després han de marxar encapsulats per un cordó de Mossos similar a la protesta anticapitalista de l’1 de maig. Els Mossos han detingut una persona al finalitzar la marxa.

Unes 20.000 persones han participat en la manifestació de defensa de la universtitat pública que ha començat el migdia d’aquest dijous a la plaça Universitat i ha acabat a les portes del parc de la Ciutadella. La jornada de vaga estudiantil no ha afectat la “normalitat acadèmica” dels centres d’ensenyament superior, en opinió d’Antoni Castellà, el secretari d’Universitats del Govern, però fonts consultades per aquest diari asseguren que no s’han fet classes a la facultat de la Universitat de Barcelona (UB) del Raval i que el seguiment de l’aturada també ha estat molt important a l’Autònoma (UAB) i a la Pompeu Fabra (UPF), encara que l’impacte ha estat inferior a la vaga del 29 de febrer. El campus de Ciutadella de la UPF, on havia d’acabar oficialment la marxa, ha estat directament desallotjat i tancat per ordres de la direcció.

El blindatge policial que viu Barcelona amb motiu de la cimera del Banc Central Europeu (BCE), amb 8.000 agents desplegats per tota la ciutat, ha tingut una incidència directa en la manifestació, ja que molts dels assistents han estat registrats i identificats quan es dirigien a la plaça Universitat. Fonts estudiantils expliquen que els cordons policials han aturat molts estudiants a les rondes Universitat i Sant Antoni, un fet que no s’havia viscut el proppassat 29 de febrer en l’anterior vaga universitària, però que ja va ser generalitzada en la manifestació anticapitalista de l’1 de maig. Posteriorment, la marxa ha estat encapsulada en tot moment, amb cordons policials a les principals cruïlles amb la Gran Via, fent impossible l’accés a la manifestació des dels carrers adjacents. Els Mossos [a la imatge agents de paisà a prop del Parc de la Ciutadella] han xifrat la marxa en 7.000 participants i han seguit fiscalitzant els moviments del voltant de 300 persones que han intentat arribar al campus de Ciutadella de la UPF un cop s’ha conclòs oficialment la marxa. Finalment, els manifestants s’han traslladat al centre de la ciutat i en arribar a plaça Universitat els Mossos han detingut un dels manifestants, sense que encara se sàpiga quins han estat els motius.

En aquesta ocasió, el leitmotiv de la vaga -només d’estudiants- era l’oposició a l’increment de les taxes universitàries proposat fa uns dies pel Govern espanyol i el rebuig de la tisorada a les beques als estudiants i a la reducció de les plantilles docents. Així mateix, també s’ha reclamat l’alliberament dels tres estudiants vaguistes empresonats del 29-M, el Javi, l’Isma i en Dani, els tres alumnes de la Universitat de Barcelona (UB). Les mobilitzacions han començat a la Universitat Autònoma (UAB), quan un centenar d’estudiants han tallat durant vint minuts la circulació a l’autopista AP-7 i la B-30. Amb motiu de la vaga, a més a més, els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) no paren a l’estació Universitat Autònoma i la línia S55 finalitza el seu recorregut a Bellaterra. Un grup d’estudiants també ha tallat el trànsit a l’entrada de l’avinguda Diagonal, a l’alçada de la UB, enmig d’un fort desplegament policial.

Alternatives a l’increment de taxes

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que aplega estudiants, personal d’administració i serveis (PAS) i professorat i ha convocat la vaga, reivindica la congelació de les matrícules universitàries, que amb la proposta del Govern espanyol s’encariran al voltant d’un 60% i passaran a costar entre 1.700 i 2.000 euros anuals; l’alliberament de tots els estudiants “que romanen empresonats per defensar la justícia social” i l’increment del pressupost públic destinat a beques, que volen que passi del 0,08% del PIB al 0,24%. La PUDUP també s’oposa al recàrrec que han de pagar els estudiants per repetició d’assignatures i exigeix que la Generalitat de Catalunya liquidi el deute que manté amb les universitats. Segons Arnau Mallol, un dels portaveus de la PUDUP, si el que volen és retallar despeses hi ha moltes alternatives abans que reduir beques i incrementar les taxes. “Les universitats gasten autèntiques milionades en software quan es podria seguir la línia de Finlàndia, que és un referent en l’ensenyament superior, i apostar pel programari lliure. A més a més, també es paguen quantitats molts importants en honoraris d’alts càrrecs i de conferenciants que vénen a les universitats i es podria retallar per aquí”, exposa Mallol.

Pel que fa al model de governança, aposta per un model de presa de decisions “democràtic i participatiu en el marc de l’autonomia universitària”. D’altra banda, defensa un augment de la ràtio de docents per estudiants, en oposició a la creixent massificació de les aules que s’està vivint arran de les retallades en el professorat. En aquest sentit, el sindicat FETE-UGT s’oposa a la tisorada en aquest àmbit i a la no renovació de professors contractats perquè “formen part d’un capital humà imprescindible per a la innovació i la millora de l’ensenyament universitari”. El sindicat també rebutja la reducció de les beques perquè “és un clar atemptat a la igualtat d’oportunitats i una demostració que el Govern persegueix l’expulsió dels fills dels treballadors de la universitat”. La versió del Govern català, però, és que s’incrementarà el nombre d’estudiants becats gràcies a l’increment de les taxes. Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) –la principal organització d’aquest tipus del país-, Maria Garcia, la portaveu nacional, ha assegurat que la protesta també demana “iniciar un debat sobre el model d’universitats".


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici