,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Revista > 2004 > #03 febrer 2004 > La coordinadora “Tarragona patrimoni de la pau” i el govern (...)

La coordinadora “Tarragona patrimoni de la pau” i el govern tripartit

dijous 5 de febrer de 2004

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Pau Gomis

La Coordinadora “Tarragona Patrimoni de la Pau” ha celebrat els cinc anys de lluita antimilitarista. Ara bé, no és un fet aïllat, ja que altres lluites com ara l’objecció de consciència, la insubmissió al servei militar, la lluita contra les bases, el referèndum de l’OTAN, la guerra del Golf o el genocidi de Bòsnia, s’han dut a terme sota un o altre nom.

Entre 1998 i 1999 el JFK i altres vaixells de guerra de la VI Flota dels EUA i de l’OTAN visiten Tarragona. Les autoritats locals, amb l’Alcalde i el president de l’Autoritat Portuària al capdavant, despleguen una campanya mediàtica lloant les excel·lències de la visita dels vaixells de guerra al port de Tarragona; ells mateixos van viatjar a Washington per demanar que el port esdevingués seu logística de la VI Flota. Així doncs, mitjançant la premsa local més rància, com el Diari de Tarragona, abans Diario Español, del qual només ha canviat el nom, no pas els continguts, declaren un i altre cop que això reactivarà l’economia de la ciutat i que és una meravella de la tecnologia que mereix la pena visitar en família.

Aquesta presència de bucs militars comporta noves accions del moviment antimilitarista i pacifista que aquest cop s’encarnarà en la Coordinadora “Tarragona Patrimoni de la Pau”, formada per entitats cíviques, socials, polítiques o ciutadanes i persones a títol individual. Actualment, cada primer diumenge de mes i de manera ininterrompuda des de fa tres anys, es celebra “Paraules per la Pau”, una concentració amb l’objectiu de mostrar el rebuig a la presència de vaixells de guerra al port mitjançant la creació d’espais d’art i de pau. També cada primer diumenge de mes es publica el full Paraules per la Pau de manera ininterrompuda.

La Coordinadora es converteix en un referent de la lluita antimilitarista a Tarragona, tant per la seva coherència i perseverança com per la seva independència política. Així transcendeix el tema dels vaixells i, sense abandonar-lo, s’aborda la lluita pacifista situant-la en el context de la globalització econòmica capitalista neoliberal. La concreció de la màxima “pensa globalment, actua localment” pren forma a Tarragona quan encapçala i dinamitza les grans lluites contra la guerra de l’Iraq del 2003, les mobilitzacions contra l’ocupació de Palestina, l’agermanament amb la ciutat porto-riquenya de Vieques o la participació, junt amb altres entitats, en la creació de l’Assemblea de ciutadans i moviments socials de Tarragona.

Després del resultat de les darreres eleccions autonòmiques i la creació del nou govern tripartit, a l’igual de molts ciutadans, se’ns obre un mar d’expectatives per als membres de la Coordinadora. Ja en passades entrevistes els tres partits que formen el Govern de la Generalitat ens van deixar ben clara la seva oposició a la presència de vaixells de guerra al port. Per tant, com que en un període breu de temps canviarà el president de l’Autoritat Portuària, no oblidem que és un càrrec polític i que estaria bé fes pública la seva postura perquè Tarragona sigui un municipi de pau i declarés els xicots de la Navy i de l’OTAN personae non gratae.

Som perfectament conscients que en última instància aquestes decisions depenen del Ministeri de la Guerra i del Ministeri de Foment, però han de saber que no són ben rebuts i que Tarragona no vol ser una ciutat militaritzada, on poden atracar vaixells que porten armament o propulsió nuclear; ni vol passar a ser un objectiu militar de qualsevol guerra en què participa directament o indirectament els EUA o l’OTAN; i que les ciutadanes i els ciutadans de Tarragona tampoc no volem ser còmplices de les matances que perpetren els EUA en aquesta guerra global contra el terrorisme on les principals víctimes són la llibertat, la democràcia i la veritat.

És per aquesta raó que els partits que conformen el govern català i el nou president de l’Autoritat Portuària han de mostrar fermesa i contundència en la seva postura en contra dels vaixells de guerra al port de Tarragona. La nostra lluita continua no ja sols contra el militarisme directe, sinó també contra l’estructural i el cultural que estan tan presents en les nostres vides. Per això treballem en les campanyes per l’objecció fiscal, el boicot preventiu o contra el reclutament. I perquè no creiem en la violència com a mitjà per resoldre cap conflicte, seguirem treballant per l’educació per la pau.

Publicat al nº3 de Revolta Global (febrer 2004)


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici