,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Revista > 2004 > #03 febrer 2004 > Tolerància Zero als maltractaments contra les dones!

CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Tolerància Zero als maltractaments contra les dones!

dimarts 3 de febrer de 2004

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Isa Garnika

El 2003, gairebé 100 dones van ser assassinades per homes que eren o havien estat els seus companys sentimentals, molts d’ells policies, guàrdies civils o militars. Les agressions sexuals s’han disparat un 24% respecte al 2002 i més de 4000 dones van sol·licitar l’ordre de protecció. Què podem dir d’una realitat fàcil de quantificar en xifres, però que suposa un gran dolor i patiment per part de les víctimes que són, no pas les dones només, sinó també llurs fills i filles?

Com denunciar aquest terrorisme no quantificat per l’Estat com a víctimes de terrorisme. Com denunciar tanta hipocresia del poder estatal i d’una societat permissiva contra la violència contra les dones?

El 12,4% de dones, quasi 2 milions, pateixen algun tipus de maltractament familiar en l’Estat espanyol. A això cal afegir les conseqüències i repercussions psicològiques sobre la seva salut psíquica, la pèrdua d’autoestima de tantes dones que, sovint, manquen d’independència econòmica i psicològica per a poder abandonar el domicili que comparteixen amb el seu agressor, amb el seu enemic. Malgrat els avanços obtinguts en la igualtat d’oportunitats, gràcies a la militància de tantes dones organitzades en el moviment feminista, des del sufragisme de principis de segle, passant per la segona onada del feminisme dels anys 6o, fins a la diversitat de feminismes en l’actualitat, es continuen aplicant els valors d’una societat patriarcal i capitalista, estructurada sobre la violència: de classe, de gènere, ètnica, violència contra el medi ambient...

Les dones patim molts tipus de violència: violència de guerra en forma específica de violacions com a arma de guerra, tortures físiques i psicològiques estudiades contra nosaltres i els nostres fills i filles, negació de la nostra sexualitat com l’ablació del clítoris, violència econòmica en forma de precarietat laboral i economia submergida (el 81,5% dels contractes a temps parcial són dones), desigualtat salarial a treball d’igual valor (el salari de les dones és el 30% inferior al dels homes), precarietat de vida en no remunerar el temps de treball per a donar continuïtat a la vida (doble jornada laboral), feminització de la pobresa com a indicador de la violència estructural del sistema.

Segons UNICEF l’any 2000, entre el 20 i el 50% de les nenes i dones de tot el món van patir violència. No sols maltractaments i assassinats en l’àmbit domèstic, sinó també en el treball i en la societat: mutilacions sexuals, avortaments selectius, assassinats rituals, prostitució infantil.

Davant d’aquesta situació de terrorisme contra les dones només escau el posicionament i l’acció. Per això diversos grups de dones de l’àmbit sindical, partidari i ciutadà ens hem constituït en Plataforma catalana contra la violència de gènere i vam exigir Tolerància Zero als maltractaments contra les dones:

- Llei Integral que impliqui els departaments de Justícia, Sanitat, Hisenda, Treball, Ensenyament, per aconseguir que les dones maltractades puguin sortir de la violència accedint als recursos i drets que la societat els ofereix.

- Justícia ràpida per a les víctimes de violència. Que els jutges, fiscals i advocats/des tractin les dones amb respecte.

- Mesures disciplinàries per a aquells que abusin de la Jurisprudència basada en la desigualtat utilitzant normes degradants per a les dones.

- Formació dels i les professionals sanitaris, judicials, psicòlogues, treballadores socials, cossos de seguretat de l’Estat i a tots els agents que han d’intervenir en el procés contra els maltractaments.

- Igualtat de gènere en l’educació, creant programes de coeducació que eliminin estereotips de gènere. Educació per la pau i aprenentatge de mètodes no violents per a la resolució de conflictes.

- Igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral. Acabar amb la desocupació, la precarietat, la segregació ocupacional, la desigualtat salarial i l’assetjament sexual a la feina.

Publicat al nº3 de Revolta Global (febrer 2004)


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici