,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Notícies > Catalunya > La classe per a sí

La classe per a sí

divendres 7 de setembre de 2012

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Mercè Amado

L’altre dia, una amiga que té una petita empresa amb d’altres socis, m’expressava la seva desesperació per la pujada de l’IVA. Havien pensat no repercutir-lo i assumir-lo ells per no perdre clientela, però no ho poden fer perquè immediatament entrarien en pèrdues. Em deia que estava convençuda que el govern no sap el mal que està fent a les petites empreses amb aquesta mesura. Jo li deia, “Sí que ho saben, ho saben perfectament. Recorda que ells mateixos van fer una campanya contra la pujada de l’IVA del PSOE”.

La pujada de l’IVA, juntament amb la resta de mesures d’ajust, posen en una situació molt crítica a la classe treballadora. Aquest empitjorament de les condicions fa que cada cop més persones assalariades deixin de pensar que són de “classe mitjana” i comencin a adonar-se, no només que no són de classe mitjana, sinó que mai ho havien estat. Ara els toca reubicar-se i, amb una mica de sort, s’identificaran amb la classe objectiva a la qual pertanyen.

Tanmateix, la situació també és molt crítica per a autònoms i petites empreses, potser fins i tot mitjanes, les quals estan experimentant una disminució dràstica dels ingressos degut a les mesures que va prendre el PSOE i ara pren el PP. No només l’IVA, també la reducció salarial i les reformes laborals que faciliten els acomiadaments, afecten molt negativament a autònoms i PYMES. Aquest tipus d’empreses no exporten, la seva demanda és interna, la seva demanda és el nostre poder adquisitiu. Són aquestes empreses a les quals deixarem de comprar quan ens acomiadin, quan ens abaixin el salari, quan ens apugin l’IVA. Són aquestes empreses les quals s’enfonsaran darrere nostre. Però malgrat la fragilitat de la seva condició “empresarial”, aquest sector de la població té molta més dificultat per auto ubicar-se a la classe a la qual pertanyen objectivament.

Recordo com, dies abans de la vaga general, repartint informació sobre els motius per sumar-s’hi, molta gent rebutjava la nostra revista. Els conec, són de la meva ciutat, són propietaris i propietàries de petits comerços, forns, perruqueries, ferreteries... que pensen que la nostra lluita és en contra d’ells i elles. Especialment recordo a un home que em va mirar amb menyspreu i em va dir que a ell les mesures del govern del PP el beneficiaven i que la vaga anava en contra dels seus interessos i que, per descomptat, qualsevol de les nostres conquestes el perjudicarien. Estàs segur? - li vaig dir – tu deus tenir una petita empresa, o potser ets autònom, no? - Em va dir que sí, però no en va voler saber res més. No vaig poder explicar-li perquè aquesta crisi l’enfonsaria a ell també.
En realitat el tema de la classe és molt complex i els sociòlegs han debatut i debaten sense fi sobre el concepte de classe. Quan parlem de classe social cal diferenciar entre “classe subjectiva” i “classe objectiva”. La classe subjectiva és la classe que ens auto assignem i la classe objectiva és la classe a la qual pertanyem en realitat (tot i que no ho sapiguem). És important descobrir quina és nostra classe objectiva i fer-la coincidir amb la classe subjectiva, perquè només aleshores sabrem reconèixer qui són els nostres aliats en la lluita pels nostres drets socials, per una vida digna. Potser autònoms i PYMES no puguin descobrir a quina classe pertanyen perquè el capitalisme actual ho ha fragmentat tot; tanmateix, crec que no tindran dificultat en descobrir a quina classe social no pertanyen. No pertanyen a l’1% i si aspiren a una vida digna per a ells i els seus fills, farien bé en triar millors “amistats”.

Em sap greu que només llegiran això qui, afortunadament, per una via o per una altra, hem realitzat ja aquest procés de presa de consciència. Però si algun dia, per atzar, llegeix aquest bloc algú o alguna dels qui encara creieu que aquestes mesures ens trauran de la crisi, sapigueu que el capitalisme no us necessita com a éssers humans amb vida digna, sinó que us pot posar aquí.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici