,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Anàlisi i debat > Els nacionalismes, l’Estat espanyol i l’esquerra

Els nacionalismes, l’Estat espanyol i l’esquerra

Presentació del llibre de Jaime Pastor (Ediciones Viento Sur, 2012)

dimecres 31 d’octubre de 2012

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

Organitzada per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista i la revista Viento Sur el passat dilluns 29 va tenir lloc a l’Ateneu Rebel de Barcelona la presentació del llibre de Jaime Pastor “Los nacionalismos, el Estado español y la izquierda”. L’acte va començar amb una intervenció d’Alexandra Francès, membre de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, que va parlar de la necessitat de lligar la qüestió nacional la qüestió social i de no deixar que la dreta capitalitzi la manifestació de l’11S.

A continuació va parlar Martí Caussa, membre de la redacció de la revista Viento Sur, que analitzà en termes històrics la relació entre l’esquerra revolucionària i el nacionalisme. Caussa va explicar el cas de la LCR, organització de la que en fou dirigent, durant la Transició i la seva orientació pel què fa a les reivindicacions nacionals catalanes en el postfrnaquisme.

Gerardo Pisarello, professor de dret de la UB, va assenyalar que el llibre de Jaime Pastor feia una anàlisi global molt acurada de la relació entre la qüestió nacional i l’esquerra i en particular del seu tractament per part de Marx i Engels i altres pensadors i revolucionaris marxistes posteriors. Pisarello va assenyalar com gran part de l’esquerra espanyola ha estat cega a la qüestió nacional i com organitzacions com Izquierda Anticapitalista i la seva tradició n’eren una honrosa excepció.

Finalment Jaime Pastor va intervenir per explicar les idees-força del llibre i va realitzar una anàlisi de la situació actual a l’Estat espanyol caracteritzat per un “tancament” constitucional i el predomini d’un nacionalisme espanyol conservador centralista. Pastor va analitzar també com l’esquerra espanyola ha tingut i té moltes insuficiències pel què fa a la comprensió de la qüestió nacional i va recordar la necessitat de col.locar la defensa dels drets nacionals de Catalunya, Euskadi i altres nacions en els debats actuals sobre la necessitat d’un nou procés constituent, de nous processos constituents, que posin fi al règim de nascut el 1978.

Veure vídeos de l’acte:

JPEG
JPEG
JPEG
JPEG
JPEG


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici