,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Notícies > De Tahrir a Catalunya, el feminisme ocupa les places

De Tahrir a Catalunya, el feminisme ocupa les places

dilluns 4 de març de 2013

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista.

El passat divendres 1 de març va tenir lloc a les Cotxeres de Sants un acte en el marc de les activitats vinculades al 8 de març d’enguany, Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Amb presència d’un centenar de persones, aquest acte va tenir un triple significat feminista, anticapitalista i internacionalista, tractant la lluita feminista en el context actual de crisi sistèmica i aportant una perspectiva de la recent història del cicle mobilitzador del planeta indignat, amb la referència simbòlica de les places Tahrir i Catalunya, les revoltes àrabs i el moviment indignat de casa nostra. També es va parlar en termes més generals de la presència del feminisme en espais de transformació social i política radical, així com de les dificultats per les que aquest sovint travessa per obtenir centralitat i rellevància.

L’acte fou introduït per la Sandra Ezquerra, membre de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista i activista del 15-M i feminista. Ezquerra va descriure els nexos existents entre el combat feminista i les revoltes del darrer període, recordant les experiències de les acampades i assemblees del 15m i altres activitats derivades. També va reflexionar sobre la necessitat de realitzar una reflexió conjunta sobre els reptes amb què el feminisme i les dones sovint es troben en espais de participació més amplis.

A continuació va intervenir la periodista i escriptora Olga Rodríguez aportant informació de primera mà sobre el paper de les dones en el conjunt de revoltes i moviments socials apareguts en els darrers temps i en relació a les dificultats i els esforços que representen per les dones i el moviment feminista dels països àrabs pel que fa a la seva visibilització i al propi activisme. Rodríguez va parlar, al seu torn, de l’ús de l’assetjament i violència sexual per part de les forces de seguretat per criminalitzar les dones activistes a països com a Egipte.

La tercera ponent, Joana García Grenzner de Feministes Indignades, va fer una detallada descripció de les experiències del feminisme organitzat en el marc dels processos d’empoderament viscuts arran del 15m i de les lluites derivades d’aquest moviment, així com de la geografia de les resistències socials i els seus lligams amb les opcions i les visions feministes.

La quarta intervenció de la sessió va anar a càrrec d’Anna Gabriel, membre de la CUP-AE, que va reivindicar el paper de les dones en la construcció del projecte de la seva organització i en les lluites en general, afegint la necessitat de sumar i combinar els eixos social, nacional i internacionalista amb el feminista en la perspectiva d’un projecte ampli emancipador. Va destacar les dificultats sovint existents en aquest àmbit i reclamà la necessitat de les dones participants en el moviment feminista d’ajudar a la resta de dones militants a empènyer per a construir espais i projectes que siguin cada dia més antipatriarcals.

Estava prevista una connexió via Skype amb l’activista egípcia Ola Shahba, però finalment no va ser possible per motius tècnics. L’acte es va acabar amb un animat debat entre les persones assistents i un pica-pica popular per començar a carregar les piles per al 8 de març d’enguany.

Veure vídeos>>


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici