,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Revista > 2003 > #0 octubre 2003 > 20 anys de revolta i esperança

Campaments Internacionals de Joves Revolucionaris

20 anys de revolta i esperança

diumenge 5 d’octubre de 2003

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Andreu Coll

Un any més han tingut lloc els Campaments Internacionals de Joves Revolucionaris, aquest cop a Portugal. Centenars de joves militants d’arreu d’Europa, del Nord d’Àfrica i d’alguns llocs d’Amèrica (EUA, Brasil, Guatemala, etc.) han participat a aquests Campaments que ja acumulen vint edicions. Malgrat una calor asfixiant, el desenvolupament del Campament va ser similar al d’altres anys: tallers, comissions permanents, fòrums, sessions de formació, espais de dones i lesbi-gai i... festa cada nit! La novetat d’enguany va ser que es dedicava un dia a cada eix temàtic: feminisme, ecologia, guerra, Europa, etc. L’anàlisi dels efectes de la guerra a l’Iraq, la devastació ecològica que provoca el capitalisme, el paper del feminisme, les recomposicions de l’esquerra anticapitalista a diversos països d’Europa i el paper que pot jugar en aquest sentit la Conferència de l’Esquerra Anticapitalista Europea han estat alguns dels temes abordats en aquests set dies. També hi va haver tallers de formació sobre diferents aspectes de l’anàlisi marxista (classes socials, el paper de l’Estat capitalista, l’explotació, etc) i comissions permanents (per articular tasques d’intervenció pràctica a escala internacional) de moviment estudiantil, antiglobalització, de dones, LGBT (Lesbià-gai-bisexual-transexual) i precarietat.

Però el més útil d’aquesta edició dels Campaments van ser els debats interns que va celebrar la delegació de l’Estat espanyol (integrada per militants catalans d’Acció Revolucionària Anticapitalista i de Batzac i per companys d’Espacio Alternativo de Madrid, d’Andalusia i d’Euskadi): debats sobre la reconstrucció d’una esquerra sindical, sobre l’impuls de l’esquerra alternativa aquí i a Europa, sobre les diferències entre el marxisme revolucionari i les corrents autònomes, sobre els problemes de la relació entre l’esquerra revolucionària i l’esquerra reformista, sobre els principals combats i debats que travessen la història de la IV Internacional... Aquestes discussions, que van fomentar un debat molt ric i participatiu, ens van permetre centrar alguns debats polítics pràctics a partir de debats teòrics molt generals, tot creant un marc conceptual comú per abordar els problemes tàctics i estratègics.

Cal destacar també l’enorme interès que van tenir les reunions interdelegacions, on vem poder discutir i aprendre de les experiències i de les situacions viscudes per joves revolucionaris d’Itàlia, França, Portugal, Regne Unit, Estats Units... cosa que sempre aporta noves perspectives i distanciament per calibrar les particularitats de, i les equivalències amb, la nostra situació política nacional.

No podem deixar de mencionar l’indubtable paper socialitzador que juga el Campament quan les xerradetes sobre temes diversos, al costat del llac o durant el dinar, ajuden a crear una atmòsfera de camaraderia irrepetible al llarg del curs polític. I, per suposat, les festes de cada nit aporten el toc lúdic i eròtic que genera afectivitats diverses... i complicitats que no crearien mil reunions.

Quin futur pels Campaments?

Aquests Campaments ténen les seves arrels en una política pràctica impulsada per la direcció europea de la IV Internacional a principis dels anys 80, destinada a contrarrestar el reflux de l’internacionalisme militant que va caracteritzar l’onada de radicalització oberta amb el 68 internacional i el decliu i/o la descomposició de l’extrema esquerra d’origen maoista i espontaneista. Al llarg dels anys 80 i principis dels 90, aquests Campaments van ser l’única activitat política regular de caire internacional impulsada per l’esquerra alternativa. Avui, per sort, l’internacionalisme torna a ser un valor en alça i al gruix de la nova generació militant li sembla de sentit comú desenvolupar activitats i mobilitzacions a escala internacional. Amb el naixement del moviment contra la globalització capitalista s’han multiplicat les trobades, els fòrums, els campaments de formació i les mobilitzacions internacionals, obrint un ampli ventall d’ofertes d’activitat política inexistents fa tan sols quatre anys. Tot i el treball enèrgic de construcció del moviment antiglobalització de molts dels nostres companys (des d’Itàlia fins a Brasil, passant per França i Bèlgica), de moment, només un segment reduït d’aquesta nova generació emergent s’ha incorporat a l’espai polític que representen aquests Campaments. Aquest fet i les tasques polítiques creixents dels nostres companys a Itàlia, Portugal, Dinamarca, etc. en la construcció d’una esquerra anticapitalista àmplia i pluralista creen dificultats creixents per perpetuar els Campaments en el futur. Tot plegat està conduïnt, en els últims anys, a un debat per reformular els continguts, la forma i els objectius dels campaments futurs. La propera edició dels Campaments serà clau en aquest sentit i tot indica que, si es reuneixen les condicions polítiques i organitzatives necessàries, es celebraran a l’Estat espanyol el juliol que vé.

Publicat al nº0 de Revolta Global (octubre 2003)


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici