,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Vídeos > L’Audiència de Barcelona tomba la sentència contra els periodistes de (...)

L’Audiència de Barcelona tomba la sentència contra els periodistes de la revista Cafè amb Llet

dimarts 25 de febrer de 2014

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Per Jesús Rodriguez / LaDirecta

Revés judicial en el cas dels vídeos (1, 2) sobre la corrupció a la sanitat catalana. L’Audiència de Barcelona ha tombat en sentència ferma la condemna contra els periodistes Marta Sibina i Albano Dante, editors de la revista i la web Cafè amb Llet. Ambdós queden absolts de l’acusació d’infringir el dret a l’honor de Josep Maria Via, exalt càrrec de la sanitat catalana i actual assessor del president Artur Mas. Els periodistes han manifestat la seva satisfacció després de conèixer la sentència.

La secció dissetena de l’Audiència de Barcelona ha revocat la sentència condemnatòria contra la revista Cafè amb Llet dictada pel jutjat de primera instància 37 el passat 22 d’octubre de 2012. L’alt tribunal català conclou amb caràcter ferm que els periodistes d’aquesta publicació no van vulnerar el dret a l’honor de Josep Maria Via, un exalt càrrec del Govern català que actualment treballa en el sector privat i és assessor del president de la Generalitat. La sentència de 22 pàgines redactada pel magistrat Paulino Rico fa prevaldre els drets de la llibertat d’expressió i informació per sobre del dret a l’honor i assenyala que cap de les expressions emprades als dos vídeos penjats a la xarxa per aquesta publicació tenen voluntat de "menyspreu personal, vexació injustificada o insult". Per contra, en el redactat s’assegura que la frase "gent com vostè, com Bagó, com Manté i tants altres que s’han enriquit a costa d’enfonsar la nostra sanitat" queda amparada per la llibertat d’expressió i cal contextualitzar-la dins d’una "crítica aspre", però que el tribunal considera del tot legítima, i encara més tractant-se d’un mitjà d’informació. La sentència inclou llargues referències a jurisprudència del Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional on s’assenyala que la llibertat d’expressió i d’informació en molts casos està per sobre del dret a l’honor, sobretot quan aquelles dades que s’aporten han estat contrastadades i verificades pels periodistes.

En la part resolutiva la sala dissetena acorda absoldre Albano Dante i Marta Sibina. Totes les mesures imposades pel jutjat de primera instància fa un any i mig ara queden anulades. La devolució dels 10.000 euros d’indemnització i l’autorització per tornar a penjar els vídeos en litigi a la web de Cafè amb Llet seran les mesures immediates. Cal recordar que la jutgessa de primera instància Maria Millán Gisbert va ordenar que es retiressin els vídeos –que havien tingut 667.000 visualitzacions– de la versió digital de Cafè amb Llet i es procedís a la destrucció de la gravació.

En declaracions a la Directa, el periodista Albano Dante en un to força eufòric ha manifestat que "avui la justícia ha dit el que tots ja sabíem, només faltaria que ens fessin callar... Avui ho diu la justícia però nosaltres i tota la gent que ha desafiat la censura penjant el vídeo als seus comptes ja ho sabíem...". Marta Sibina ha afegit: "esperem que a partir d’ara ells, els que porten anys emparats per l’opacitat hagin après que el temps del silenci s’ha acabat". Els dos editors de la revista han enregistrat un vídeo d’última hora després de conèixer la sentència absolutòria. L’advocat que els defensa, José Aznar, també ha difós un comunicat.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici