,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Revista > 2003 > #01 novembre 2003 > El 16 de novembre i l’esquerra anticapitalista

Editorial revista "REVOLTA GLOBAL" nº 1 (novembre 2003)

El 16 de novembre i l’esquerra anticapitalista

dissabte 1 de novembre de 2003

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Les eleccions del 16N es presenten incertes, i amb moltes especulacions sobre els escenaris postelectorals. És probable que continuï el retrocés de CiU iniciat els últims anys, que el PSC es mantingui, i que ERC i ICV-EUiA experimentin avenços. Compartim la voluntat de derrotar a les urnes el nacionalisme burgès i conservador de CiU que ha manat a Catalunya des de la transició, amb l’inestimable ajut d’Esquerra Republicana després de les primeres eleccions. CiU ha estat un dels partits que més ha contribuït a les contrarreformes neoliberals, no només a Catalunya, sinó en el conjunt de l’Estat espanyol, des dels anys 80. És un ferm aliat de la dreta espanyola en els assumptes socioeconòmics centrals pels interessos de la burgesia i, de fet, ha governat els darrers anys amb el suport del PP de Catalunya. La confusió entre CiU i les institucions ha estat monstruosa des de la restauració de la Generalitat: el nepotisme, la corrupció i els escàndols han caracteritzat aquesta simbiosi partit-institució.

Per tot això, creiem que és important derrotar CiU a les urnes, i posar fi al govern convergent i entenem que es voti a la formació més d’esquerres de l’arc parlamentari per a aconseguir aquest objectiu. Per altra banda, no ens fem il·lusions sobre el potencial del “gir a l’esquerra” que pot representar un govern composat per PSC-ERC-ICV. No és difícil imaginar quines polítiques impulsaria un govern de coalició entre aquests partits al conjunt de Catalunya si fem balanç de les polítiques que han seguit a les grans capitals catalanes on han governat i quina és la relació d’aquestes forces amb, i l’actitud vers, els moviments socials. Cap d’aquests tres partits s’ha oposat en els fets a les polítiques que caracteritzen el neoliberalisme: privatitzacions, precarietat-flexibilització, polítiques repressives de seguretat ciutadana, deslocalitzacions, etc. De fet, les han impulsat sovint allà on han governat. Per tant, també entenem que hi hagi gent d’esquerres que no vulgui votar el dia 16 per aquests motius.

Pel que fa a Esquerra Unida i Alternativa, creiem que, tot i comptar amb corrents anticapitalistes conseqüents al seu sí que lluiten per una orientació d’esquerres -i que cal tenir en compte a l’hora d’impulsar un futur partit anticapitalista ampli i plural-, el seu pacte amb Iniciativa suposa la seva supeditació política a aquesta formació i a la seva orientació: la de formar un govern “d’esquerra plural” a Catalunya similar als governs de “l’esquerra plural” francesa o de “l’Ulivo” a Itàlia, ambdós derrotats a les urnes els últims dos anys, i que es doblegaren totalment a les constriccions neoliberals que imposa el Pacte d’Estabilitat de l’Unió Europea, sense atrevir-se a infringir cap dels manaments neoliberals que imposa la Comissió de Brussel·les.

A Catalunya, com a Itàlia i a França i a la resta de països Europeus, s’està desenvolupant un moviment social cada cop més arrelat que qüestiona el neoliberalisme, la guerra i el capitalisme i que, en el procés de radicalització que està experimentant, està desbordant en les seves reivindicacions la moderació de l’esquerra tradicional. Molts dels impulsors de les lluites socials actuals, dels activistes del moviments antiglobalització i del Fòrum Social Europeu, especialment els més joves, no es senten identificats amb aquesta esquerra tradicional institucional, i amb raó. Per aquest motiu pensem que, des de dins i al costat del moviment emergent i en el treball de recomposició del moviment obrer, cal anar posant les primeres pedres per construir una nova "esquerra d’esquerres” que articuli un espai polític de ruptura amb el capitalisme.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici