,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > L’accident de Fukushima passa factura a l’energia (...)

L’accident de Fukushima passa factura a l’energia nuclear

Sábado 12 de marzo de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


LaDirecta.cat - Han transcorregut cinc anys des de l’accident nuclear de la planta japonesa de Fukushima, propietat de Tepco. L’episodi va reobrir el debat sobre la seguretat de l’energia nuclear, precisament quan es complien 25 anys de l’accident de Txernòbil. Avui dia, la producció nuclear es troba als nivells de 1999. Però, a poc a poc, la indústria nuclear ha aconseguir silenciar les veus crítiques contra l’energia atòmica i, tret de dies com avui, no se’n parla, excepte en sectors ecologistes que mantenen un enfrontament permanent contra aquest tipus de producció.

Les seqüeles de l’accident continuen vigents, com explica l’informe que acaba de publicar Ecologistes en Acció, que posa en entredit el futur de l’energia atòmica. Segons aquest document, el sector nuclear està en declivi arreu del món, inclosos els països que tradicionalment han apostat per aquest tipus d’energia, com França, on, per primer cop, es va obrir un debat i es pensa en el tancament del 10% dels reactors del país. Actualment, al món, hi ha 70 reactors en construcció, tres menys que el 2011, mentre que el ritme d’entrada en funcionament dels nous reactors no compensa els que es van tancant i les plantes obertes són cada cop menys rendibles econòmicament.

Com va passar a Txernòbil, dos reactors van resultar danyats a Fukushima, on encara es mantenen uns nivells de radiació tan elevats que, en poques hores, podrien matar una persona. Entrar-hi era important per trobar la fuita d’aigua contaminada alliberada a l’oceà, l’impacte de la qual encara es desconeix, però que, a causa dels corrents, ha arribat a zones com Alaska. Es va recórrer a un robot que, en quatre hores, va deixar de funcionar pels alts nivells de radioactivitat. Finalment, es va poder comprovar l’estat dels reactors i, segons l’informe d’Ecologistes en Acció, caldrà procedir -com es va fer a Txernòbil- a cobrir els reactors accidentats amb sarcòfags i clausurar la zona per sempre. Finalment, l’any 2015, es va aconseguir aturar el flux d’aigua contaminada mitjançant la creació d’un mur de gel. Fins llavors, entre 100 i 300 tones d’aigües travessaven el subsòl dels reactors, contaminant i arribant fins al mar.

L’informe també destaca el cost de l’accident de Fukushima per al govern del Japó: 80.800 milions d’euros, que inclouen les compensacions a la gent evacuada per la catàstrofe, les tasques de descontaminació radioactiva, el desmantellament de la planta accidentada i l’emmagatzematge dels residus i els materials radioactius. La feina que queda per fer és immensa. “És l’operació més gran de descontaminació radioactiva que s’ha dut mai a terme. L’espai que cal netejar equival a dues vegades la ciutat de Madrid”, compara l’informe, amb l’objectiu de permetre que les desenes de milers de persones que encara segueixen fora (de les 145.000 que van ser evacuades) tornin a casa. El projecte From Fukushima to the World ha publicat el llibre Fukushima Lessons, que adverteix que, malgrat els esforços, la descontaminació total és impossible. Molts residus es troben ubicats en espais temporals com parcs, jardins i altres instal·lacions i el que es fa en la majoria de casos és, simplement, transportar els materials contaminats a una zona més amagada.

La plataforma Tanquem les Nuclears – 100% Renovables (TLN-100%EER) denuncia algunes de les mesures que va adoptar el govern japonès després de l’accident. Entre d’altres, viure en un país amb nivells legals de radiació vint vegades superiors als establerts a la resta del món o que, diàriament, es consumeixin aliments que provenen de zones contaminades per la radiació. Un govern que tampoc no ha retirat la confiança en l’energia nuclear. N’és un exemple el fet que l’any passat entrés en funcionament la central nuclear de Sendai. A més, afirma la plataforma en relació amb l’accident: "Les dades sobre l’increment de malalties augmenten i el control informatiu dispara encara més els rumors". Davant de fets com aquests, part de la societat japonesa ha retirat la seva confiança al govern, fet que es veu no només en l’oposició a l’energia nuclear, sinó també en les xifres d’abstenció política més altes a les darreres eleccions de la història del Japó. Les de 2012 van ser les més baixes (un 41%) i les de 2014 ho van continuar sent, per sota del 50%, ambdues guanyades per Shinzo Abe, que aposta per reobrir les centrals nuclears nipones.

Treballadores d’alt risc

Pel que fa als treballs de neteja propers a la central, les treballadores són rellevades un cop assoleixen les màximes dosis radioactives permeses. En total, tal com explica l’informe d’Ecologistes en Acció i també el de Fukushima Lessons, prop d’11.000 treballadores passen per la zona cada any. S’han presentat denúncies per la contractació d’indigents, aturades sense recursos, persones endeutades o joves sense formació i també pel fet que la yakuza (la màfia japonesa) hagi estat l’encarregada de fer les contractacions i subcontractacions. Els informes destaquen altres irregularitats en relació amb les treballadores, com el fet que tan sols cobrin pels dies que treballen, que no tinguin assegurança mèdica o que se les obligui a pagar el seu menjar i fins i tot la màscara. De tot aquest procés, les grans contractistes n’estan obtenint grans beneficis perquè, un cop reben l’encàrrec i els diners públics, subcontracten empreses locals per fer les tasques de neteja.

Per commemorar l’accident, TLN-100% EER organitza un col·loqui avui a les 7 de la tarda a les Cotxeres de Sants de Barcelona. D’altra banda, demà, la Xarxa per la Sobirania Energètica de Tarragona i l’Ebre farà actes per recordar les víctimes a 2/4 de 12 del matí a Tarragona, a la platja de l’Almadrava de l’Hospitalet de l’Infant –davant la central atòmica Vandellòs 2– i a l’edifici amb residus radioactius del que va ser Vandellòs 1. A més de rememorar i condemnar l’accident, els actes serviran per demanar una proposta de calendari de tancament de les Centrals Nuclears de l’Estat Espanyol.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici