,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Formació > No hi ha més sortida: ruptura o austeritat

No hi ha més sortida: ruptura o austeritat

Martes 12 de abril de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Ver en línea : Escola Anticapitalista

L’Escola de primavera, celebrada el 9 i 10 d’abril, s’afiança com una cita fixa al calendari de les anticapitalistes per dotar-nos d’eines que ens ajudin a comprendre (i sobretot transformar) la realitat social i política que vivim. No obstant, quatre anys no són suficients per aprendre’s el camí ni per començar a l’hora prevista. Enguany l’hem dedicat a reflexionar sobre com construir una alternativa a l’austeritat.

Vam començar el dissabte tractant d’entendre millor la crisis i les polítiques neoliberals que han destrossat les condicions de vida de la majoria social. Per això, vam comptar amb el company Jesús Rodríguez (diputat de Podemos Andalusia) que va explicar perquè capitalisme i crisis són sinònims, va descriure la sortida neoliberal a la decadència del model fordista i de pacte social a finals dels 60 i va confrontar amb les il·lusions d’una hipotètica sortida keynesiana favorable a les classes populars. També va intervenir Sandra Ezquerra (investigadora a la UVIC) qui va exposar com la despossesió és un element estructural de l’acumulació capitalista. Sobretot en èpoques de crisi l’autonomia de les dones o els béns comuns són usurpats per recuperar els beneficis. A més, va explicar com les polítiques d`austeritat i el desmantellament del sistema de benestar, que ja era insuficient, han impactat en les dones com a treballadores del sector, com a usuàries d’aquests serveis i com a sustentadores de l’activitat reproductiva que s`ha reinstal·lat a l’àmbit privat de les llars.

Després de dinar va ser el torn de pensar en com transformar la societat. En Josep Maria Antentas (professor de la UAB), després de despertar-nos de la migdiada, va fer una introducció al pensament estratègic i va defensar una orientació de ruptura amb el sistema, basada en l’autoorganització de les classes populars i en amb programa que faci de pont entre les reinvidicacions del dia a dia i l’horitzó d’un model econòmic socialista. Per la seva banda, Laia Facet (membre de Revolta Global - Esquerra Anticapitalista) va aterrar aquestes nocions en l’actual cicle polític de crisi del règim del 78, d’emergència de noves forces polítiques després del cicle de mobilitzacions obert amb el 15M i amb les lliçons de la desfeta grega, que assenyalen que només es pot trencar amb l’austeritat amb una fortíssima confrontació amb la Troika i l’oligarquia.

Diumenge al matí, el vam dedicar a fer un repàs dels principals esdeveniments revolucionaris llatinoamericans del segle XX i l’actual situació de canvi de cicle i gir a la dreta. Andreu Coll (editor de Sylone) va desglossar les experiències viscudes per les revolucionàries a la Xile d’Allende, la influència de la revolució cubana i l’estratègia guerrillera a tot el continent i l’auge i decadència de la darrera de les revolucions a Nicaragua. Després de la derrota sandinista i els cops d’Estat al Con Sud, s’intal·la als 80-90 la política d’ajustos neoliberals que finalitzaran amb un seguit de revoltes populars. Els esclats van permetre un canvi de tendència al continent amb governs més o menys progressistes i antimperialistes, però que no van trencar amb l’extractivisme i la vella estructura d’Estat. Ara les contradiccions d’aquests projectes han esclatat i la tasca de les anticapitalistes es construir una alternativa capaç de barrar el pas a la dreta i l’extrema dreta.

Vam acabar la jornada al migdia del diumenge després de que es passesin unes 70 persones per la casa de colònies de can Rigol havent-hi compartit debat, companyerisme i festa al son de DJ Lupi per carregar les piles i seguir lluita diària. Aprofitem per donar les gràcies a totes les que vau participar, a les que no vau poder venir ens veiem a la propera i seguim construint l’alternativa!

Aquí us deixem alguns materials per si voleu aprofundir:

La teoría de las ondas largas y la crisis del capitalismo - Michel Husson

Visiones feministas y anticapitalistas ante la crisis - Sandra Ezquerra

Estrategia y partido - Daniel Bensaid

Dualidades de América Latina - Claudio Katz


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici