,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > La societat francesa segueix en peu de guerra contra la llei de (...)

La societat francesa segueix en peu de guerra contra la llei de treball

Jueves 16 de junio de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


La Directa. Un milió de persones va prendre els carrers de la capital –1,3 milions arreu del país–, segons l’organització, en una nova jornada de mobilitzacions contra la llei de treball. La manifestació va acabar amb 40 ferits i 58 detinguts només a París.

Forta mobilització contra el projecte de reforma laboral del govern socialista a l’Estat francès. Segons els organitzadors sindicals FO, CGT i Solidaires, més d’un milió de persones van desfilar pels carrers de la capital francesa ahir, 14 de juny (1,3 milions a tot el país), un nombre superior al de les manifestacions precedents del 9 i el 31 de març, que també van ser multitudinàries.

A París, la marxa de seguida es va veure saturada pel gas lacrimogen al llarg d’un recorregut de més de cinc quilòmetres. Es van registrar incidents amb la policia a diferents punts de la manifestació i els antidisturbis també van utilitzar canons d’aigua. Mentre un grup entonava el “Bella Ciao”, diversos manifestants es van enfrontar a les forces de seguretat tot cridant "París, dempeus, rebel·la’t!" o "Tothom odia la policia". Els enfrontaments van causar almenys 40 ferits a la capital, entre manifestants i policies, i 58 persones van ser detingudes pels cossos de seguretat. També hi va haver quinze persones arrestades en diverses mobilitzacions celebrades a la resta de l’Estat francès.

Paral·lelament a les manifestacions, les vagues a l’empresa ferroviària pública SNCF i a Air France continuen, cosa que ha obligat l’aerolínia a anul·lar més de mil vols programats. D’altra banda, els sindicats han anunciat que la mobilització d’ahir no serà la darrera.

Ja fa més de tres mesos que van començar les mobilitzacions contra la nova reforma laboral. Les darreres manifestacions van culminar amb l’ocupació de les places a través del moviment Nuit Debout. Malgrat la forta oposició a la norma –un 74% dels francesos hi està en contra, segons les últimes enquestes–, el 10 de maig, el govern va recórrer a l’article 49.3 de la Constitució per aprovar el projecte de llei per decret, sense debat ni votació al Parlament. Entre el 13 i el 24 de juny, la normativa passarà els últims tràmits al Senat. Aquest projecte de llei imposa més flexibilitat i redueix els costos laborals. L’article 2 és el més polèmic de tots i acumula la majoria de les crítiques: el text col·loca les negociacions empresarials per sobre dels convenis col·lectius, fet que permetrà aprovar rebaixes de les condicions laborals fàcilment.

Alguns observadors, inclòs el diari francès Mediapart, que aquesta setmana dedica un article a l’assumpte, consideren aquesta modificació del codi laboral com una prerrogativa directament inspirada per les recomanacions del Consell Europeu per reduir el dèficit. En aquest sentit, hi ha persones que recorden l’advertència de l’antic ministre d’Economia grec, que va fer referència a un pla amagat del ministre alemany Wolfgang Schaüble: "Grècia no és res més que una prova. El veritable objectiu del doctor Schaüble és Itàlia i França, l’estat del benestar francès, la seva legislació laboral i les seves empreses nacionals".


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici