,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Comunicats > No a l’Europa Fortalesa, solidaritat amb les refugiades!

No a l’Europa Fortalesa, solidaritat amb les refugiades!

Jueves 16 de junio de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


“Que libres habitamos esta tierra, sin consideración de gente prisionera, sino con el derecho humano del asilo.” (Las Suplicantes, Esquilo)

En les Suplicantes, obra d’ Èsquil, es plantejava la sort dels refugiats i el seu dret d’asil en una comunitat. Les Suplicantes fugien d’un matrimoni forçat amb els fills del rei d’Egipte, refugiant-se en els altars sagrats d’Argos. Allí demanen al rei d’aquesta ciutat que respecti el seu dret a no ser lliurades als qui elles no volien i a disposar del seu propi cos enfront de la violència masculina. El rei d’Argos, davant l’amenaça d’una guerra amb Egipte, consulta al poble sobre la sort de les suplicants i aquest decideix respectar el seu dret d’asil.

Novament, gairebé tres mil anys després, les terres de Grècia acullen Suplicantes pel dret d’asil davant els desastres de la guerra i la misèria. Però, aquesta vegada dit dret no ha estat respectat, malgrat les lleis creades al segle XX que els defensen. Ni tampoc les autoritats, pervertint una suposada democràcia que no s’exerceix, han consultat al poble.

Però a més, el denigrant acord amb Turquia ha convertit a les persones en mercaderies “legals” arrabassant-los el seu dret, recollit a la Declaració de Drets Humans de 1948, a la lliure circulació i elecció de la terra d’acolliment. La Unió Europea ha convertit convenis, estatuts i tractats en paper mullat.

La UE, i precisament Turquia com un dels seus aliats, és una de les parts que han intervingut activament en el conflicte bèl•lic, contribuint a la destrucció de Síria i a l’èxode i tragèdia dels centenars de milers de sirianes, les quals en la seva desesperació han travessat el Mediterrani buscant protecció i asil. Aquesta situació s’agreuja encara més pel fet que no queden països que estiguin disposats a oferir refugi i l’oportunitat d’una vida decent i de certa dignitat humana a les refugiades apàtrides.

En un món amb aquestes característiques, les persones que es veuen obligades a fugir de condicions insofribles no són considerades com a “titulars de drets”, fins i tot d’aquells drets suposadament considerats inalienables a la humanitat. Forçats a confiar la seva supervivència a les persones a les portes de les quals criden, les refugiades són, d’alguna manera, llançats fora del regne de la “humanitat”, en la mesura en què se suposa que el pertànyer a ella confereix els drets que se’ls hi neguen. Avui hi ha milions i milions d’aquestes persones habitant aquest planeta que compartim.

Les polítiques migratòries de la UE categoritzen a les persones en vides de primera, de segona i no-vida deshumanitzant absolutament la condició humana i la solidaritat entre els pobles. D’aquesta manera una situació artificial administrativa emparada en una “legalitat” xenòfoba segrega a les persones que fugen del seu país, ja sigui per raons econòmiques, polítiques o bèl•liques, en refugiades o en migrades amb el seu conseqüent tracte i drets desiguals.

Preguntem-nos perquè continua existint la condició de persona refugiada. Perquè més de 30.000 persones, des de l’any 2000, han mort en la seva fugida de la guerra convertint la mar Mediterrània en un mar mortum. Perquè no s’obren fronteres per acollir i si continuem sent còmplices des del silenci.

Aquest dilluns 20 de juny, Dia Mundial del Refugiat, es fa palesa l’emergència humanitària actual amb més de 12 milions de persones sirianes desplaçades i refugiades (dades de l’ACNUR) com a conseqüència visible d’una crisi política, econòmica i social sense precedents d’ençà de la Segona Guerra Mundial. Per això, cridem a les protestes del dia 19 de juny convocades per la plataforma Stop Mare Mortum i molts altres col•lectius per exigir un gir inmediat i l’apertura de les fronteres.

Mobilitzem-nos per la defensa dels drets humans i la solidaritat. Cal tombar les polítiques migratòries xenòfobes de la UE: Obriu fronteres, volem acollir!


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici