,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > Bolívia enfront de si mateixa

Bolívia enfront de si mateixa

Lunes 29 de agosto de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Pablo Stefanoni. Viento Sur

El conflicte entre el govern bolivià i els cooperativistes miners no és nou en la seva dinàmica però sí en la seva escala: la brutal mort d’un viceministre a cops, després de ser segrestat, va causar commoció en un país acostumat a la radicalitat de les protestes socials. A més, el crim posa en dubte els avanços en la creació d’un "Estat fort", la meta d’Evo Morales des de 2006: ni tan sols durant la guerra del gas de 2003, que va acabar amb el govern de Gonzalo Sánchez de Lozada, es va arribar a una agressió semblant contra un funcionari de tan alt nivell.

Com a viceministre de Règim Interior, i part del cercle presidencial des de 2006, Rodolfo Illanes va ser a la localitat de Panduro (185 quilòmetres de la Pau) per a negociar amb els cooperativistes miners, on va ser retingut i després assassinat a cops mentre que dos miners eren víctimes de la repressió policial per desbloquejar les rutes. "Ja no anem a negociar amb ell [pel ministre de Govern Carlos Romero], que presenti la seva carta [de renúncia]; si no, anem a penjar al seu viceministre i jo em vaig m’encarregaré", havia declarat a la premsa un dels líders miners enmig dels intents del govern de reprendre el diàleg.

La dinàmica bloquejos de camins-repressió- enaltiment-escalada de violència és part de les lluites socials a Bolívia. Però des de la seva arribada al poder, el govern del Moviment al Socialisme (MAS) va aconseguir reduir els conflictes socials, encara que va haver-hi moments crítics com les mobilitzacions contra el "gasolinazo" de 2010 o les protestes contra la construcció d’una carretera al Territori Indígena i Parc Nacional Isiboro Sécure (TIPNIS) en 2011. En aquesta ocasió el canceller David Choquehuanca va ser "retingut" pels indígenes i utilitzat com a escut enfront de la policia, no obstant les coses no van passar a majors. Però avui, a diferència d’aquests dies, el govern enfronta el desgast polític de la derrota en el referèndum del 21 de febrer de 2016, amb una pèrdua significativa de recolzament en les grans ciutats. A això se suma la baixada dels preus dels minerals i menors recursos en el Tresor.

Pots continuar llegint l’article aquí


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici