,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > Podem i IU no se’n fien i demanen intensificar la mobilització contra (...)

Podem i IU no se’n fien i demanen intensificar la mobilització contra el TTIP

Viernes 2 de septiembre de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Ver en línea : Web de la campanya No al TTIP, CETA, TISA

cuartopoder.es

França es va unir ahir a Alemanya en la seva posició contraria a continuar les negociacions del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) amb Estats Units, reclamant la seva “fi definitiva”. Des del Parlament Europeu, Podem i Esquerra Unida recelan de les raons que han portat a aquests anuncis, segons les fonts consultades per aquest mitjà, i coincideixen a assenyalar motius electorals a França i Alemanya o la possible intenció d’ocultar l’aprovació pròximament d’un altre tractat similar, el CETA, entre la UE i Canadà. Per la seva banda, des de la Campanya contra el TTIP, que agrupa a un gran nombre d’organitzacions contràries al tractat, mantenen el seu calendari de mobilitzacions que a Espanya seran del 8 al 15 d’octubre i també posen en dubte la credibilitat i els motius d’aquests anuncis.

El Govern francès d’Hollande va anunciar ahir a través del seu secretari d’Estat de Comerç Exterior la seva disposició a posar fi “pur, simple i definitiu” a les negociacions per a l’acord de lliure comerç, conegut com TTIP, entre la Unió Europea i Estats Units. Aquestes declaracions se sumen a les del ministre d’Economia alemany, Sigmar Gabriel, que va donar per “fracassat” l’acord diumenge passat, encara que poques hores després va ser corregit pel portaveu del seu Govern. Davant aquesta situació, en la qual sembla anunciar-se el fracàs o la paralització de les negociacions, des d’Esquerra Unida i Podem mostren la seva desconfiança. En conversa amb cuartopoder.es, l’eurodiputada i responsable d’internacional d’IU, Marina Albiol, considera que “és clar que hi ha declaracions contradictòries entre Alemanya, França i la Comissió Europea”. Per això ahir van sol·licitar des del Parlament Europeu una reunió al cap negociador de la Comissió Europea, Ignacio García Bercero i ha proposat que comparegui en Ple per donar explicacions.

Creu que podria tractar-se d’“una estratègia pactada”, que formaria part de l’estratègia de negociació en un intent de “estirar la corda” o que pugui “tractar de desmobilitzar les protestes” convocades al setembre i octubre. No obstant això, la portaveu d’IU afirma que en tot cas, l’explicació a aquestes contradiccions serà “un conjunt de diversos factors”, però no crec que sigui un “desacord” entre Alemanya, França i la Comissió Europea, que és qui té el mandat negociador de la UE amb Estats Units per a aquest Tractat. I reconeix que aquesta nova posició també “lleva pressió a l’hora de ratificar l’acord CETA”, un Tractat de lliure comerç amb Canadà, homòleg al TTIP, al que només li falta l’aprovació provisional pel Parlament Europeu. “Si volen donar-ho per liquidat hauran de fer-ho de manera formal, no davant els mitjans de comunicació”, afegeix Albiol, que defensa que l’assumpte es tracti al Parlament Europeu a fi de “tenir un debat real” i no en rodes de premsa.

Miguel Urbán, eurodiputat de Podem, assenyala en declaracions a aquest mitjà que tot sembla indicar que es tracta d’un nou anunci “amb raons únicament electoralistes i dissuasòries”. En el cas del viceministre i ministre d’economia alemany, Sigmar Gabriel, indica que aquesta maniobra pot ser “un ardit dins del seu propi partit”, el partit socialdemòcrata alemany, que celebra un congrés a mitjan setembre, “per aconseguir suport polític i poder aprovar el CETA”, conscient del creixent rebuig social al TTIP. “En els últims mesos hem vist aparèixer notícies que van anunciar la mort del TTIP, no obstant això, les negociacions segueixen”, afegeix Urbán. I fa una crida a “augmentar just ara la pressió política i social als carrers i en les institucions recolzant la setmana de mobilitzacions del 8 al 15 d’octubre”.

Des dels moviments d’oposició al TTIP també posen en dubte les veritables intencions dels recents anuncis des de França i Alemanya entorn de les negociacions del Tractat. En declaracions a cuartopoder.és, l’activista Tom Kucharz, un dels portaveus de la Campanya No al TTIP i membre d’Ecologistes en Acció, creu que es tracta d’un “anunci electoralista” amb poca credibilitat i la vista posada en les eleccions presidencials i generals que tindran lloc en 2017 a França i Alemanya. “Mai abans s’ha aconseguit una oposició social i política com amb aquest Tractat”, apunta l’activista, que inclou a “aliats no naturals” com les petites i mitges empreses o governs locals i regionals. Creu que Hollande sap que ara per a ell “aprovar el tractat seria un suïcidi polític” i fins i tot que seria “beneficiós” presentar-se en campanya electoral havent-ho parat.

Tom Kucharz afegeix també que els socialistes francesos estarien aprofitant la crítica al TTIP “com una cortina de fum a la ratificació de l’acord de lliure comerç amb Canadà”, el CETA. “Aquest Tractat ha tingut menys impacte en els mitjans de comunicació”, afirma l’activista, ”però comporta els mateixos perills que el TTIP”. Està previst que la seva aprovació tingui lloc a l’octubre d’aquest any i, segons Kucharz, “obre la porta a més privatitzacions, inclou clausulas que impedeixen la remunicipalización de serveis públics privatitzats i limita la regulació sobre el sistema financer”, entre unes altres. El CETA també contempla un mecanisme de solució de controvèrsies entre inversors i estats, la qual cosa significa la creació de tribunals privats d’arbitratge, alguna cosa que, segons Kucharz, “socaba la democràcia dels estats i crea un sistema de justícia paral·lel”. Per aquest motiu, s’han pres aquests anuncis “amb molta precaució” i mantenen la seva posició de tornar a les mobilitzacions al carrer per tota Europa al setembre i octubre contra el TTIP i també contra el CETA.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici