,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Estat Espanyol > Anticapitalistes reclama tornar a un Podem més plural i radical

Anticapitalistes reclama tornar a un Podem més plural i radical

Lunes 5 de septiembre de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Sato Díaz / cuartopoder.es

Anticapitalistes va celebrar la setena edició de la seva Universitat d’Estiu en la localitat segoviana de la Granja de Sant Ildefons l’última setmana d’agost. Durant aquests sis dies, entorn d’un miler de persones van participar en els diferents tallers i van assistir a les diverses xerrades i debats que es van desenvolupar. Molts temes van ser tractats, des de la situació internacional i europea, el tancament de les fronteres als refugiats i alternatives a l’actual Unió Europea, fins a un repàs teòric pel marxisme i el paper del ecosocialismo en la societat actual. L’actualitat política també va tenir el seu buit en les activitats programades i en les converses de militants i simpatitzants. Anticapitalistes va deixar clara la seva postura sobre l’actual crisi de governabilitat: Podem ha d’impedir que governi el PP i facilitar un govern del PSOE, però mai formar part del mateix, només recolzar-los en la investidura. La reflexió sobre el paper que ha d’exercir Podem en el futur va ser, de la mateixa manera, una constant.

Diferents càrrecs públics de Podem, militants d’Anticapitalistes, reivindiquen el paper d’aquesta formació com a fundadora de Podem i reclamen que en el futur sigui una organització més plural i radical en els seus postulats polítics. I és que Anticapitalistes, una organització amb prop del miler de militants en tot l’Estat i amb molts més simpatitzants, té entre les seves files a destacats càrrecs interns en diferents comunitats autònomes i públics. Raúl Camargo, portaveu d’Anticapitalistes i diputat per Podem en l’Assemblea de Madrid, declara a cuartopoder.es sobre aquest tema: “El programa de les europees va ser bastant d’esquerres perquè vam tenir presència en la seva elaboració, i amb aquelles propostes aconseguim entorn de setembre de 2014 el pic més alt de Podem en les enquestes, no obstant això, quan es comença a moderar el programa, les enquestes ens comencen a donar resultats més baixos”. Per això, Camargo planteja la necessitat que, quan acabi el cicle electoral, doncs encara està oberta la possibilitat d’unes terceres generals en Nadal, se celebri una nova Assemblea Ciutadana Estatal “per fer balanç dels últims tres anys” i es posin sobre la taula noves propostes. “El cicle polític és molt canviant i si no saps entendre els canvis molt fàcilment et poden portar per davant. Crec que cal adoptar posicions polítiques ofensives, mai conservadores i no crec que anem a deixar de ser un partit sexy, cal ser més sexy del que hem estat fins ara”, valora aquest portaveu d’Anticapitalistes.

Organitzativament, Camargo considera que Podem ha de dur a terme alguns canvis per afrontar la nova etapa. “Hem d’afrontar canvis interns que facin de Podem una força democràtica i pluralista, que hi hagi més autonomia de les estructures intermèdies, locals i autonòmiques, i que hi hagi una federalització i fins i tot una confederalització pel que fa a les diferents estructures territorials”, analitza el diputat en l’Assemblea de Madrid. Camargo afegeix a més: “Hem d’aconseguir que hi hagi un repartiment efectiu del poder intern, doncs està molt concentrat en l’Executiva. Han d’haver-hi lideratges més plurals i feminitzar l’organització, els nous òrgans han de recollir l’enorme pluralitat interna que hi ha”. Per a això, considera un error les llistes planxa que s’han utilitzat en els diferents processos de primàries orgàniques fins ara. “No pot ser que opcions amb elevats percentatges de suport no tinguin representació en els òrgans”, diu Camargo, qui considera que també cal radicalitzar la línia política. “Cal parlar més d’Europa, lluitar contra les imposicions que arribarien a un govern alternatiu des de la Unió Europea, causants del crack de Syriza, que ja és un partit social liberal més, com Hollande“. Aquest portaveu planteja defensar les auditories ciutadanes del deute i assumir una estratègia de control bancari per evitar la fugida de capitals que es podria donar si es dóna una oposició als dictats de la Troica. En definitiva, vol “que Podem torni a ser una opció rupturista” i considera que s’han perdut molts vots, entre altres motius, “per la poca consistència de les posicions de la direcció, que un dia diu una cosa i al següent altra, apel·lant a a socialdemocracia, incloent al PSOE com un partit més del canvi”.

En la mateixa línia s’expressen la regidora d’Ahora Madrid, Rommy Arce, i l’eurodiputat de Podem, Miguel Urbán, també integrants d’Anticapitalistes. Arce destaca que la seva organització “forma part des de l’inici de Podem” i assegura que “sense la força d’aquesta petita organització, Podem no podria haver-se implantat en la resta de l’Estat”. Per a aquesta regidora de l’equip de Manuela Carmena, “el programa amb el qual Podem es va presentar a les eleccions europees té avui absoluta vigència”, per això considera que s’hauria de tornar a ell. Internament, creu que per a futurs processos de primàries “cal desterrar les llistes planxa” i aposta perquè “hi hagi una major capacitat de decisió en els cercles i en els diferents consells ciutadans territorials”. “La dimensió feminista ha estat alguna cosa absent al programa, hem de fer més recalcament en tot allò que té a veure amb la sostenibilitat de la vida que afecta a molts àmbits, també als serveis públics”, afegeix Arce i, prossegueix, “tenim un partit molt masculinitzat. La presència masculina té moltíssim pes, encara que hi ha moltes dones a Podem i les llistes siguin sempre paritàries, i això és una pena perquè hi ha companyes valuosíssimes que podrien tenir major protagonisme”.

Per la seva banda, Urbán reflexiona per aquest mitjà: “Hem de deixar clar que Podem és una força antagònica al PP, però també al PSOE. El primer que caldria recuperar és la qüestió de la polarització política. Vam néixer com una força en oposició al bipartidisme i des de les europees el gran error polític que hem comès ha estat intentar centrar-nos”, explica l’eurodiputat. “Un dels grans errors entorn d’això ha estat rescatar al PSOE com a possible força de canvi. Jo crec que no ho són, crec que la direcció del PSOE és part del problema i no de la solució”, explica Urbán. Per a aquest membre d’Anticapitalistes, “el gran perill de Podem en aquesta nova etapa és la nostra normalització, que les institucions ens normalitzin, que semblem un més. Nosaltres no hem vingut aquí per a què entre gent normal en les institucions, sinó per posar-les al servei de la gent”, insisteix. “Es plantegen nous ajustos pels de sempre mentre que l’Ibex 35 segueix guanyant milers de milions, això pot suposar un rellançament de la mobilització social i Podem ha de posar recursos i persones per repuntar la mobilització social, per crear poder popular, cal aconseguir que davant el teatre de les negociacions per formar govern, la gent pugui prendre les regnes d’escriure la seva pròpia història”, valora Urbán.

Si Vistalegre va suposar la configuració d’un partit des d’un moviment, ara hem d’aconseguir que el partit es converteixi en un moviment popular i per a això cal descentralitzar, no només territorialment, també els espais on es prenen les decisions”, reflexiona Urbán. “Cada territori i cada cercle han de tenir sobirania per aplicar polítiques i campanyes. Hem d’involucrar a la gent en la participació. L’única fórmula d’activar els cercles és que la gent entengui que el seu temps serveix per a alguna cosa, i no fer un vídeo i poc més”, explica. “El nostre projecte polític és seguir lluitant per construir una eina de poder popular que pugui canviar el nostre país i això no es fa només des de les eleccions i institucions; cal construir moviment per a baix, sindicalisme social, fomentar la autorganización de la gent dins i fora de Podem; treballar per la unitat popular des d’a baix, més enllà dels despatxos”, afegeix el parlamentari europeu.

També va estar present a la Universitat d’Estiu d’Anticapitalistes, encara que ell no és militant d’aquesta organització integrada en el partit de Pablo Iglesias, el recentment triat secretari general de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachín. El líder de la formació "morada" catalana considera que “el procés viscut a Catalunya en els últims mesos pot ajudar a Podem a nivell estatal”. Fachín creu que “la situació ha canviat i la maquinària electoral, la guerra llampec, deixarà d’existir”. Per al secretari general de Podem Catalunya, “quan et centres en les eleccions és complicat relacionar-se i crear espais conjunts amb altres moviments polítics i socials i això no pot quedar relegat”. Per això, aposta per “treballar amb més calma i obrir espais de debò”. La gent, explica Fachín, “fins ara ha tingut comprensió, entenia la dificultat del que intentàvem fer, la dificultat dels ritmes electorals per a una organització que acaba de néixer, l’haver de fer front als nombrosos atacs mediàtics… Però som assemblearis, i ens agradaria que l’organització hagués estat més prop de la gent”. Segons argumenta el dirigent català, “hi ha hagut una comprensió amb el procés fins ara, però no podem demanar que aquesta comprensió duri sempre, és més, no ha de durar aquesta comprensió sempre”.

Fachín posa l’exemple una de les seves promeses en les primàries per al Consell Ciutadà català. “Una de les coses que portàvem en la nostra proposta polític-organitzativa és la creació del Consell de Cent, un espai de representació territorial i sectorial que doti als cercles no només de capacitat de debat, també de capacitats decisòries, d’aquesta manera ens comprometem políticament a distribuir aquest poder”, explica. “En el Consell de Cent les cadires no tenen nom, els representants de cada consell i cercle a cada moment seran diferents, triats pels propis consells i cercles, i això dota a aquest espai d’un control per a baix de l’organització, facilitant un espai on no es generin disputes entre famílies”, afegeix. “El nostre compromís és que anem a crear aquest Consell de Cent i que respectarem les seves decisions i si funciona agafaré una maleta i m’aniré pels diferents territoris a explicar la proposta”, promet. Políticament creu que cal tornar a dibuixar una línia que separi amb claredat a Podem del PSOE. “Jo vaig sortir al carrer en el 15M dient això de PSOE i PP la mateixa merda és, i Podem va recollir aquest guant, però després amb els processos electorals, les negociacions posteriors i el ritme mediàtic s’ha desdibuixat aquesta línia, caldria tornar a recuperar-la”, considera Fachín.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici