,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Comunicats > A baix el cop institucional a Brasil. Solidaritat amb l’oposició (...)

A baix el cop institucional a Brasil. Solidaritat amb l’oposició d’esquerres i democràtica

Martes 6 de septiembre de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Comunicat d’Anticapitalistas davant el cop a Brasil

Amb l’aprovació del impeachment pel Senat, es consuma un cop institucional que posa fi a tretze anys de govern del PT a Brasil i tanca definitivament el cicle de governs progressistes a Amèrica Llatina. El nou govern, obertament alineat amb l’agenda neoliberal dura, està tan tocat per la corrupció com l’anterior i suposa un gir a la dreta molt profund, en el qual s’empitjorarà les violacions de drets humans, probablement se suprimiran les tímides polítiques redistributives de l’era PT com la Borsa Família i es tornarà a una relació més subalterna davant l’imperialisme nord-americà. Les prioritats financeres del govern Témer també apunten a prioritzar el pagament del deute mitjançant contrareformes estructurals i retallades massives i atacs a la negociació col·lectiva al món del treball.

Es confirmen doncs les pitjors sospites suscitades pel procés de impeachment, això és, l’aposta del gran capital brasiler per un govern sortit d’una conspiració institucional que passa per sobre de la legitimitat democràtica d’un govern que, amb tots els seus límits polítics i la seva adaptació a una lògica de gestió social-liberal, comptava amb la legitimitat de més de 54 milions de vots que els conspiradors han aixafat.

Fi de cicle

La naturalesa reaccionària del cop institucional consumat ahir no pot estalviar-nos un balanç crític d’un llarg cicle de governs del PT caracteritzats per una gestió del neoliberalisme amb rostre humà i la renúncia al seu programa històric de transformació socialista de Brasil.

S’ha esgotat a Brasil un model de desenvolupament recolzat en una conjuntura internacional favorable per a l’exportació de matèries primeres i agropecuàries (el boom de les commodities) i, a nivell nacional, en un política de col·laboració de classes, en la coalició de partits d’orígens socials antagònics capitanejada pel PT

Aquesta aposta petista ha fracassat per causes estructurals. No es podia mantenir una política basada en una subordinació total al capital financer que afavoria a la tríada bancs, agro-negoci i grans grups estratègics (petrolieres, mineria, construcció) i la congelació de les reformes estructurals progressistes: reforma agrària, urbana i tributària. Sota l’impacte de la crisi mundial aquest fracàs s’ha fet cada vegada més evident, máxime quan els poders internacionals exigeixen imposar un programa d’austeritat a Brasil.

Aquest fracàs històric de la política de col·laboració de classes petista no pot ocultar-se amb la legítima indignació davant el colpisme. No està de més recordar que entre alguns dels colpistes d’avui es troben antics aliats de Lula i de Dilma dels temps en què el PT buscava suports per aconseguir respectabilitat institucional.

Una victòria, temporal, de la dreta

La crisi econòmica, política, social i ambiental que va reduir la popularitat del govern Dilma va conduir al fet que els aliats governamentals d’ahir anessin abandonant el vaixell governamental. Resultat indirecte d’un cicle de trenta anys de lluites de la classe treballadora brasilera, els governs del PT han estat derrotats per la dreta tradicional i els sectors més directament lligats al gran capital, recolzats per una onada de mobilitzacions de la classe mitjana urbana sense precedents en la història recent del país. Aquesta dada apunta a temps molt difícils per a les classes populars, en els quals es conjugarà recessió, retallades i ofensiva reaccionària.

Solidaritat amb l’oposició d’esquerres i democràtica

Des d’Anticapitalistes volem traslladar tota la nostra solidaritat a tots els sectors que, des d’un balanç crític d’aquesta derrota, treballen a Brasil per organitzar respostes immediates per organizr i unificar les lluites de resistència i per reconstruir pacientment un projecte socialista. Solidaritat amb els qui no reconeixen al nou govern Témer. Amb els qui no reconeixen la legitimitat d’un Congrés que ha perpetrat un impeachment fraudulent.

Anticapitalistes, 5 de setembre de 2016


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici