,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Comunicats > Comunicats > Com cada 11 de Setembre amb la Unitat Popular i en homentage a Salvador (...)

Com cada 11 de Setembre amb la Unitat Popular i en homentage a Salvador Allende.

Comunicat de Revolta Global - Esquerra Anticapitalista

Sábado 10 de septiembre de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Ver en línea : Homenatge de Barcelona a Salvador Allende

L’11 de setembre de 1973, diumenge farà 43 anys, un cop d’estat militar acabava amb la vida de Salvador Allende i del govern de la Unitat Popular. Aquesta data condensa una gran càrrega simbòlica per a tota l’esquerra que havia aixecat grans expectatives en el que es va anomenar la via xilena al socialisme.

Des de la data de començament del mandat del President Allende, el 4 de novembre 1970, les dificultats que el nou govern va haver d’enfrontar van ser immenses. Ja abans de l’assumpció presidencial es van realitzar accions per avortar un procés concebut com un intent de modificar les estructures fonamentals del país, en un marc de democràcia i multipartidisme.

La Unitat Popular va guanyar les eleccions al novembre de 1970 en una àmplia coalició política i social que va aplegar totes les forces progressistes, amb el suport des de fora del MIR. Els següents tres anys i en el context d’un gran ascens de les lluites populars i socials del país i en plena crisi social i econòmica, els 3 anys que van de 1970-1973, van representar una experiència única d’avenços i inclús de moments de desbordaments dels marcs institucionals amb la voluntat de transitar cap al socialisme, tot i els límits estratègics de la Unitat Popular i del govern. Aquells tres anys van captivar a tota l’esquerra internacional que va posar el focus en l’experiència de la Unitat Popular i que va rebre innumerables mostres de solidaritat, en un dels processos més inspiradors, amb el seus encerts i errors, de la història de l’esquerra transformadora del s. XX, del qual se n’ha de fer balanç per treure’n les lliçons estratègiques pertinents.

La foto de Salvador Allende, defensant el palau de la Moneda fins a l’últim moment, va condensar el moment tràgic que va precedir a una de les èpoques més tristes i tràgiques, pels països d’Amèrica Llatina. En un context de guerra freda, les burgesies locals amb un suport gens indissimulat de l’administració nord-americana, van implementar un pla d’aniquilament de tota una generació de militants d’esquerra sota el nom l’operació Còndor a tot el Con Sud. Una operació que va acabar amb centenars de milers d’assassinats i desapareguts a tot el continent.

Diumenge volem rebre homenatge a la figura de Salvador Allende. Però també a Víctor Jara, al projecte de la Unitat Popular, a l’autoorganització dels pobladors, dels cordons industrials, a la resistència del MIR, i a un llarg procés polític i social en el qual Salvador Allende va ser un actor rellevant, però va ser el poble xilè, en el seu conjunt, l’autèntic protagonista en un veritable procés de construcció de poder popular per tal de recuperar la sobirania del poble, l’economia, la terra i els seus recursos, que va anar molt més enllà que l’acció del propi govern.

És per això que des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista participarem en l’homenatge que el diumenge estarem en l’acte d’homenatge a la figura de Salvador Allende i la Unitat Popular.

Diumenge 11 de setembre a les 10:30h a la Plaça Salvador Allende del Barri del Carmel.

Lluitar, crear, poder popular.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici