,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > CETA: Lliçons de Canadà

CETA: Lliçons de Canadà

Lunes 19 de septiembre de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Ver en línea : Web de la campanya niTTIPniCETA

L’objectiu d’aquest vídeo és servir d’advertiment als europeus que es preocupen per la salut dels seus ciutadans, la resiliència de les seves comunitats, el desti dels seus serveis públics i la protecció dels seus recursos naturals.

En 1989, Canadà i Estats Units van signar l’Acord de Lliure Comerç entre Canadà i Estats Units (CUSTA). En 1994, tots dos països i Mèxic van signar l’Acord de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (NAFTA). Tots dos acords marquen la pauta de la nova generació d’acords comercials bilaterals i regionals i han creat un model que segueix sent acceptat amb força per la major part dels governs.

Amb el CUSTA, Canadà va perdre gran part de les seves plantes de fabricació quan les empreses nord-americanes van tancar les seves fàbriques a Canadà per transferir-les a altres països. Canadà va cedir també el control regulador de les seves reserves energètiques. El NAFTA va introduir una nova disposició, la resolució de controvèrsies inversor-Estat (ISDS), segons la qual les empreses d’aquests tres països poden demandar als seus governs mutus per canvis en la legislació, polítiques o pràctiques que puguin danyar els resultats financers de les empreses.

El llegat del NAFTA està viu i ben present en l’Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió (TTIP) entre la Unió Europea i Estats Units i en l’Acord Econòmic i Comercial Global (CETA) entre la UE i Canadà. Encara que tots dos acords promouen el comerç de formes noves i diverses, tots dos inclouen disposicions pel ISDS que són especialment polèmiques a Europa.

Com a resultat del NAFTA, Canadà és el país del món desenvolupat més afectat per les disputes inversor-Estat i els canadencs tenen una història important que compartir amb els europeus en la seva lluita contra el TTIP i el CETA. L’objectiu d’aquest informe és servir d’advertiment als europeus que es preocupen per la salut dels seus ciutadans, la resiliència de les seves comunitats, la destinació dels seus serveis públics i la protecció dels seus recursos naturals.

Pots veure el vídeo "CETA: Lliçons de Canadà"


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici