,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > Bayer-Monsanto: la fusió empresarial més gran de la història

Bayer-Monsanto: la fusió empresarial més gran de la història

Martes 20 de septiembre de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Alejandra Soifer. La Directa

El 14 de setembre, la farmacèutica Bayer comprava el gegant de l’agronegoci Monsanto per un valor de 66.000 milions de dòlars, creant així la major companyia d’agroquímics i llavors del món

Després de mesos de rumors, l’alemanya Bayer i la nord-americana Monsanto van confirmar que aquesta última va acceptar l’oferta per 66.000 milions de dòlars per fusionar-se. El laboratori multinacional Bayer, capdavanter de la indústria farmacèutica, va decidir incrementar la seva línia de negocis en la indústria agrícola. A la seva ja desenvolupada branca agroquímica –comercialitzada per la firma CropScience, que li pertany– se sumen ara més de 2.000 varietats de llavors la patent de les quals porta la signatura de Monsanto.

Aquesta unió no es dóna en qualsevol context. Syngenta, competidor d’origen suís de Monsanto, va ser recentment adquirida per l’empresa estatal ChemChina. Ara més que mai els mercats occidentals es tornen un terreny de disputa. Així, de les sis empreses multinacionals dedicades a l’agronegoci, la competència es reduiria a quatre gegants: ChemChina-Singenta, Bayer-Monsanto, Dow-DuPont i BASF.

Bayer compta avui amb al voltant de 117.000 empleades arreu del globus, mentre que Monsanto té aproximadament 23.000 treballadores. Amb aquesta fusió, el negoci farmacèutic de la companyia alemanya pasa a la segona posició a escala global, representant el 50% de la seva activitat.

Dins del mateix negoci farmacèutic, l’empresa venia canviant la seva intencionalitat comercial per al desenvolupament de medicaments amb exclusivitat de patents i alt cost, la qual cosa ha provocat acomiadaments com va succeir al gener d’aquest any. Aquesta nova compra pot incidir en el mateix sentit i implicar la pèrdua de nous llocs de treball, segons van assenyalar treballadors de l’empresa que ja han sofert retallades de personal en anteriors fusions.

Alimentació sostenible

En el comunicat que la nova corporació va fer públic van assenyalar que l’objectiu "està en com alimentar a 3.000 milions de persones més al món l’any 2050 d’una forma sostenible amb el medi ambient”.

En aquest sentit, la Coalició contra els Perills de Bayer (CBG, per les seves sigles en alemany) va citar en un comunicat a l’investigador de la companyia alemanya, Hermann Stübler, qui va indicar que "des de fa més de 25 anys, la indústria fitosanitària mundial no ha desenvolupat ni ha tret al mercat cap herbicida rellevant per al cultiu amb algun nou mecanisme d’acció; aquesta és una de les conseqüències de la consolidació de la indústria, que ha anat acompanyada d’una considerable reducció de la inversió en recerca de nous herbicides".

"En conseqüència, cada vegada més plantes silvestres s’adapten a aquests productes i els agricultors han d’utilitzar cada vegada més agroquímics, amb efectes devastadors sobre la biodiversitat”, va afegir la CBG. També va denunciar que no és la primera vegada que Bayer i Monsanto s’uneixen. Entre 1954 i 1967 van conformar una empresa conjunta (joint venture) anomenada Mobay Chemical Corporation. Mobay va proveir al Departament de Defensa dels Estats Units d’un dels químics fonamentals per a la generació de l’agent taronja utilitzat durant la guerra de Vietnam com a part de la Guerra Química.

L’ús de l’Agent Taronja va tenir com a conseqüència –segons la Creu Vermella de Vietnam– un milió de persones discapacitades o amb problemes de salut i 400.000 morts. No obstant això, el nom de Bayer no va quedar associat a aquest fet com sí ho ha fet Monsanto.

Si és Bayer, és bo?

Des de diversos mitjans internacionals s’especula que la històrica farmacèutica planeja desfer-se de la signatura de Monsanto, ja que aquesta empresa "té mal nom", mentre que els alemanys gaudeixen de bona fama per haver inventat l’aspirina.

No obstant això, Bayer ha enfrontat judicis milionaris al llarg de la seva història. El més recent a Argentina, va tenir a veure amb la droga per al tractament del colesterol, comercialment coneguda com a Lipobay, que va causar la mort d’un centenar de persones. En aquest cas, van decidir no incloure els efectes adversos en el prospecte del medicament, fent cas omís a reglamentacions locals i internacionals en matèria de salut col·lectiva. Persones físicament saludables que van ser receptades amb aquest medicament van quedar invàlides per a tota la vida. El laboratori va haver de retirar aquest medicament del mercat a tot el món l’any 2001.

Després d’aquest "ensopec", les accions de Bayer van començar a descendir en la borsa. Llavors la firma va recórrer a la compra del laboratori Schering, adquirint la línia de productes anticonceptius i oncològics provats, que li van permetre aixecar la seva decaiguda imatge i continuar amb els seus exorbitants guanys.

*Article publicat al Diagonal.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici