,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > Les mobilitzacions contra el CETA continuen

Les mobilitzacions contra el CETA continuen

Miércoles 2 de noviembre de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Ver en línea : Campanya No al TTIP, CETA, TISA

Campanya No al TTIP, CETA, TISA. Els governs federals belgues acorden un document on exposen les condicions del govern belga per signar el tractat comercial entre la UE i Canadà (CETA).

La campanya No al TTIP (que inclou als tractats comercials TTIP, TISA i CETA) valora negativament la declaració conjunta entre el Govern federal i els governs regionals ja que d’aprovar-se s’autoritzaria la signatura del CETA. L‘acord’ belga no modifica en els seus aspectes més negatius el text del tractat UE-Canadà i per tant no resol les greus amenaces del CETA per a la democràcia i els drets humans.

L’eliminació del mecanisme d’arbitratge entre inversors i Estats segueix sent un de les demandes més rellevants dels governs i parlaments regionals belgues. Per aquest mecanisme, qualsevol empresa estrangera podria demandar a un Estat davant tribunals privats internacionals a causa de les legislacions o fallades judicials que anessin en contra dels seus beneficis.

El Parlament de Valonia ha qüestionat la legalitat d’aquests instruments perquè trenquen amb els principis de l’Estat de Dret i posen en perill el dret a regular dels Estats i Parlaments. Jutges, fiscals i juristes europeus i canadencs han assenyalat en repetides ocasions la incompatibilitat d’un sistema de tribunal d’inversions amb el Dret comunitari.

No obstant això, la campanya No al TTIP aplaudeix un element recollit a la declaració entre el Govern federal i els executius federals: l’obligació al Govern belga de sol·licitar l’opinió legal del Tribunal de Justícia de la Unió Europea respecte al controvertit sistema d’arbitratge en el CETA. És essencial que aquest tribunal tingui l’oportunitat de jutjar sobre la legalitat d’aquests mecanismes.

L’acord belga ha estat enviat a les representacions permanents dels 28 Estats membres de la UE, els qui es reuniran per discutir si accepten el document belga. La Campanya No al TTIP es mostra optimista: d’aprovar-se el CETA en el Consell de la UE, existirien encara altres possibilitats per impedir l’entrada en vigor del tractat UE-Canadà: “Cridem als parlaments regionals de Bèlgica a rebutjar l’acord i no permetre la seva signatura”. ja que una de les condicions recollides en l’acord belga, els parlaments regionals tindran l’opció de rebutjar el CETA en 2017 una vegada que passi el procés de ratificació al Parlament Europeu.

Valonia té el suport de les més de 2.000 governs municipals i diversos parlaments regionals a Europa que han aprovat resolucions d’oposició al CETA.

Des de la campanya No al TTIP es continuen denunciant les polítiques comercials de la Unió Europea i es fa una crida a organitzar noves mobilitzacions durant l’any 2016. Durant els dies 4 i 5 de novembre alguns nodes locals de la campanya duran a terme accions de protesta als diferents territoris per impedir la signatura del CETA. Més informació serà recollida a la web de la campanya.

Des de diferents llocs del planeta hem de seguir lluitant per desmantellar el règim internacional de comerç i inversió i posar fi a la impunitat amb la qual empreses transnacionals cometen violacions als drets humans”, conclouen des de la campanya.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici