,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > La Unió Europea supera la primera barrera en la ratificació del (...)

La Unió Europea supera la primera barrera en la ratificació del CETA

Jueves 3 de noviembre de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Ver en línea : Web de la campanya No al TTIP, CETA, TISA

Campnay No al TTIP, CETA, TISA. La Cimera UE-Canadà oficialitzava la signatura de l’acord de lliure comerç conegut com a CETA. En els propers mesos el text haurà de ser aprovat al Parlament Europeu i si segueix endavant, ratificat pels 38 parlaments nacionals i regionals en la UE.

Els acords de lliure comerç suposen prosperitat i desenvolupament” celebrava el president del Consell Europeu Donald Tusk durant la roda de premsa. No obstant això, com a mostra l’informe de 2014 de la UNCTAD de Nacions Unides, a dia d’avui no existeix cap estudi que evidenciï el benefici dels tractats de lliure comerç per a la població mitjana, més aviat han suposat la desregulación de sectors públics, major desigualtat i pèrdua d’ocupació. L’informe de la universitat de TUFTS projecta la perduda de 200.000 ocupacions amb l’entrada del CETA.

Ecologistes en Acció alerta que el tractat entre Canadà i Europa posa en perill els estàndards socials i regles ambientals que suposin una “barrera al comerç”. La inclusió del ICS – els drets extraordinaris per a inversors a través dels mecanismes privats d’arbitratge – amenaça la sobirania dels Estats enfront del control de les grans corporacions. Aquest sistema de justícia privada permet que les grans corporacions demandin als Estats sobirans sota el CETA, com a mostra un estudi realitzat per l’organització.

Segons el relator especial sobre Dret Internacional en Nacions Unides, Dr. Alfred De Zayas “el perill de signar el CETA i el TTIP és tan greu que tots els actors socials, especialment parlamentaris nacionals, haurien de debatre en profunditat els seus pros i contres. L’agenda corporativa darrere del CETA posa en perill el treball, la salut i la protecció del medi ambient.”

Centenars de juristes, jutges i fiscals han alertat a la UE i Canadà del perill de signar el tractat. No obstant això, han fet cas omís, així com a les demandes de l’opinió publica i als més de 2000 parlaments regionals i governs locals en oposició al TTIP i el CETA.

Pel contrari, la UE I Canadà han exercit una maniobra de pressió als parlaments regionals de Bèlgica obligant a un “acord ” que aixecaria el veto a la signatura del CETA sota una sèrie de condicions.

Ecologistes en Acció assenyala que el “acord” presentat per Bèlgica a dia d’avui no presenta canvis significatius al tractat per garantir la protecció dels estàndards socials i regles ambientals, i tampoc modifica el ICS – els drets extraordinaris per a inversors a través dels mecanismes privats d’arbitratge.

El document acordat pel govern belga investiga la compatibilitat del ICS amb la legislació Europea i busca millorar la independència del ICS. No obstant això deixa fora tots els altres perills d’aquest sistema.” diu l’organització.

L’organització recorda que l’únic “acord” que pot garantir la protecció dels nostres serveis públics i del nostre ja fragil planeta és la paralització immediata del CETA.

A la fi d’aquest any, el Parlament Europeu haurà de votar el text i en el cas de ser aprovat l’aplicació provisional del tractat (gairebé la totalitat del text) entraria en vigor abans de la ratificació pels 38 parlaments nacionals i regionals en el 2017.

Ecologistes en Acció urgeix a la participació de totes les persones en les properes convocatòries realitzades per la Campanya No al TTIP per sumar forces a aconseguir la paralització del CETA.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici