,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Catalunya > "Ara toca": sense educació pública, democràtica i popular, no hi haurà (...)

"Ara toca": sense educació pública, democràtica i popular, no hi haurà sobirania possible

Martes 15 de noviembre de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Joan Giner i Marc Casanovas a Viento Sur

Des de fa unes dècades estem assistint a un autèntic canvi de paradigma global en les polítiques de gestió dels serveis públics. Una concepció que emula els models de gestió de l’empresa privada i concep els serveis públics, ja no com uns drets fonamentals que cal preservar de la lògica depredadora del mercat, sinó que, per contra, entén que l’obligació de les administracions és anar descentralitzant i posant gradualment els recursos públics en mans de la iniciativa privada. Pel que el rol de l’administració s’adapta cada vegada més al paper d’un simple supervisor i distribuïdor de recursos públics que, a través d’incentius i avaluacions, ha de fomentar aquesta mateixa iniciativa privada.

D’aquesta manera les administracions van confiant progressivament els recursos i la gestió de necessitats i drets tan bàsics com la sanitat i l’educació a les "virtuts reguladores" del mercat: competitivitat, productivitat, rendibilitat i eficàcia esdevenen així els nous "mantras "que permeten sotmetre els drets socials a la lògica del benefici i adaptar els continguts educatius a les necessitats del mercat. Amb totes les conseqüències que això sempre comporta: accés desigual als serveis, polarització i segregació social, precarización laboral, externalización, mercantilización i finalment privatització.

Una trista paradoxa que explica la fallida de la socialdemocracia europea i la crisi de legitimitat de molts sistemes polítics nacionals així com de les institucions europees, és que aquesta concepció, que surt de la nova dreta dels anys 80 contra les conquestes històriques dels estats socials que emergeixen de la postguerra, ha tingut els seus màxims garants i els seus més entusiastes impulsors precisament en els partits que es reclamen d’aquesta tradició d’esquerres. No és estrany doncs que la mateixa Margaret Thatcher pogués dir sense rubor que la seva millor creació havia estat Toni Blair i la "tercera via".

Pot seguir llegint l’article aquí

Joan Giner, diputat al Parlament de Catalunya i membre de Podem Catalunya.

Marc Casanovas, activista a favor l’educació pública i redactor de la revista Viento Sur


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici