,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Comunicats > L’elecció de Trump: un nou "populisme autoritari" a EUA

L’elecció de Trump: un nou "populisme autoritari" a EUA

Miércoles 16 de noviembre de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Comunicat de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

El triomf electoral d’un magnat autoritari impulsat per una campanya sexista i racista és un desastre sense pal·liatius. Temps hi haurà per mesurar la traducció i l’impacte real de moltes de les promeses electorals de Trump, però seria un error deixar que el fetitxe del personatge i els impressionismes en calent ens facin confondre sobre les necessàries anàlisis sobre les causes, les conseqüències i les lliçons d’aquests resultats electorals. Trump no solament ha obtingut menys vots populars (vots emesos) que Clinton, sinó també menys que els candidats republicans (Romney i McCain) que es van enfrontar a Obama en les dues últimes eleccions. I, no obstant això, ha aconseguit més vots electorals que la seva adversària, gràcies a la seva victòria en Estats clau i, sobretot, a l’enfonsament del Partit Demòcrata, que en vuit anys ha perdut el 14% del seu electorat (10 milions de vots). Les polítiques antisocials de l’administració Obama i les similituds creixents entre els dos grans partits en les qüestions clau han contribuït a augmentar el desencantament de bona part de la classe treballadora blanca, les dones o les minories ètniques en el què durant dècades va ser el seu referent electoral. L’elecció d’Hillary Clinton en lloc de Bernie Sanders va aprofundir aquest procés: una candidata mimetitzada amb els interessos del mateix establishment polític i empresarial que cada vegada genera més rebutjos entre la població.

Trump, lamentablement, ha aconseguit capitalitzar aquesta revolta anti-establishment compaginant les seves proclames masclistes i xenòfobes amb un discurs proteccionista i nacional-popular prou difús com per aconseguir federar molts descontentaments amb unes elits a les quals Clinton representava millor que ningú. Ara bé, que Trump no fos l’aposta de les elits, a més de dir bastant sobre la descomposició social i deriva ideològica del Partit Demòcrata, no significa que els repel·leixi. Valgui com a mostra que Wall Street va tancar en positiu el mateix dia que es coneixien els resultats. El mercat sap que a la Casa Blanca seguirà asseient-se un dels seus.

La victòria de Trump reforça una hipòtesi creixent a banda i banda de l’Atlàntic nord: el Gran Centre format pels partits del consens neoliberal no para d’esquerdar-se cultural i políticament. Als estralls de la crisi social i econòmica es suma una crisi de legitimitat i representativitat que deixa un buit obert i en disputa. Pretendre formar majories electorals ocupant aquest centre en descomposició és una estratègia tan estèril com suïcida. Però l’asimetria segueix sent evident: els qui més i millor estan capitalitzant aquest malestar de les i els perdedors de la globalització capitalista són les forces reaccionàries i xenòfobes que clamen per replegaments identitaris, autoritaris i excloents. Mentre el seu ascens segueixi responent des del menyspreu a les classes populars que troben en aquestes opcions un nínxol de protesta, en absència d’altres alternatives, i amb una aposta per reforçar unes polítiques que no suposen una alternativa real al neoliberalisme, el resultat serà més gasolina al foc.

En aquest sentit, les protestes que ja han començat a desenvolupar-se en algunes ciutats d’EUA marquen el camí del qual hauria de ser l’oposició real a Trump, connectant amb l’ona que arrenca en el moviment Occupy Wall Street i que va continuar en la campanya de suport a la candidatura de Sanders. La reconstrucció d’una esquerra a EUA independent del Partit Demòcrata segueix sent una necessitat imprescindible. Un moviment capaç d’aglutinar als diferents subjectes que sofreixen l’explotació i la dominació de les elits a EUA i convertir-se en el veritable adversari de la nova Administració Trump. Un moviment que, al seu torn, també sigui capaç de reconstruir el moviment sindical a EUA.

A EUA i a Europa les i els anticapitalistes tenim un repte: trencar la tramposa dicotomia que solament ofereix més globalització financera neoliberal o, en el seu lloc, nacional-populisme xenòfob i autoritari. Necessitem aixecar una alternativa de masses, popular i democràtica, tan allunyada dels partits, polítiques i institucions del Gran Centre neoliberal com dels valors i propostes que ofereixen a canvi els Trump, Le Pen i Farage de torn. El 15M va ser, cert, una vacuna. Però contagiar-se del que llavors s’impugnava pot generar un antídot i trencar el tallafoc. Una alternativa democràtica i de conquesta de drets per a les classes populars es construeix avui allunyant-se dels partits que representen el (des)ordre global així com de la nova dreta en ascens. Prenguem nota.

Barcelona, 16 de Novembre del 2016


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici