,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > Sis raons per rebutjar el CETA

Sis raons per rebutjar el CETA

Jueves 22 de diciembre de 2016

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Ver en línea : Campanya No al TTIP / CETA / TISA

Florent Marcellesi
L’acord comercial entre Europa i Canadà és perjudicial per als drets de les persones, la democràcia i el clima.

Ens enfrontem a una profunda crisi democràtica, social, econòmica i ecològica. Per tant, el que caldria esperar de qualsevol acord comercial és que sigui útil per superar-la. És el cas del CETA, el tractat de comerç i inversions que han signat la Unió Europea (UE) i Canadà? Vegem detalladament que ens reservaria aquest acord —de referència per a altres tractats comercials com el TTIP— en cas de ser ratificat.

Primer. El secretisme i l’absència de debat democràtic en la negociació d’aquest acord ha estat la norma. Fins que la regió de Valonia alcés la veu, el CETA ha passat desapercebut i la informació cap al gran públic i els seus representants directes, ja sigui al Parlament Europeu o nacionals (però no cap a les grans corporacions), ha brillat per la seva absència. Algú dubta que per tenir un debat democràtic sa i constructiu, necessitem llum i transparència?

Segon. Aquest “TTIP canadenc” introdueix un tribunal especial que atorga drets exclusius als inversors per demandar a països, soscavant els nostres sistemes judicials a Europa i Canadà. Segons diversos experts legals, incloent l’Associació Alemanya de Jutges, aquests tribunals podrien ser incompatibles amb les lleis de la UE. Davant tal despropòsit, Els Verds Europeus hem demanat que el Tribunal Europeu de Justícia es pronunciï sobre la possible incompatibilitat, alguna cosa que ha impedit el vot conjunt de la Gran Coalició al Parlament Europeu (incloent PP, PSOE, C’s, PNB, PD). Des de quan uns demòcrates temen la justícia europea?

Tercer. El CETA no solament no crearia ni una sola ocupació, sinó que els destruirà: s’estima una pèrdua de 200.000 ocupacions en tota Europa i més de 20.000 a Canadà. Seguiria el camí marcat pel seu predecessor, el TAFTA (acord de comerç entre EUA, Canadà i Mèxic), l’aplicació del qual ha causat la pèrdua d’un milió d’ocupacions a EEUU. Per si fos poc, i tal com ho denuncien el moviment sindical canadenc i europeu, els drets laborals de sindicació i negociació col·lectiva no apareixen fermament recollits en cap capítol del tractat. A qui li sorprendria llavors que la Comissió d’Ocupació del Parlament Europeu votés fa poc en contra del CETA?

Quart. La UE ha negociat un tractat comercial amb una “llista negativa” per als serveis, alguna cosa que no havia fet mai abans. En poques paraules, significa que tret que els Governs europeus excloguessin específicament alguns serveis, tots s’obririen automàticament a la competència de proveïdors estrangers i seria molt difícil (i costós) per als governs retornar a la gestió pública els serveis privatitzats. Després de la crisi del 2008, qui en el seu sa judici vol més clàusules de liberalització?

Cinquè. Igual que el TTIP, el CETA és un obstacle per a la lluita contra el canvi climàtic. Incentivar el transport transatlàntic, la comercialització del petroli més brut, el fracking o les sorres bituminosas, frenar la producció d’energia neta local, donar més poder a les multinacionals energètiques i per tant augmentar de forma radical les emissions de CO2, va exactament en sentit contrari al recentment ratificat Acord Climàtic de París. Algú segueix pensant que pot haver-hi comerç sense clima per sostenir-ho?

Sisè. Els Estats membres i la Comissió Europea es disposen a sacrificar el 90% les indicacions geogràfiques a nivell europeu amb denominació d’origen. Amb el CETA, els consumidors no tindrien cap garantia que l’arròs valencià, el vinagre de Jerez o el plàtan de Canàries, hagin estat produïts amb uns criteris de qualitat a el País Valencià, a Andalusia o a Canàries. Aquests productes podrien llavors ser fabricats i plagiats a Canadà sense que els productors espanyols puguin plantejar una sola queixa. Per ventura sabien vostès que a Canadà ja existeix la marca “Orange València” preparada ja per competir amb la taronja valenciana?

Per les raons democràtiques, socials, econòmiques i ecològiques exposades aquí, Els Verds, i moltes organitzacions socials, demanem que abans de votar al Parlament Europeu, el Tribunal de Justícia Europeu es pronunciï sobre la legalitat del tribunal d’arbitratge per a inversors. I si la Gran Coalició manté la seva votació favorable al febrer al Parlament Europeu, animem a la ciutadania al fet que es mobilitzi amb una trucada a totes i tots els eurodiputats a votar en contra del CETA. El nostre no a aquest acord es deu al nostre sí a favor d’una altra política comercial europea respectuosa amb els drets de les persones, la democràcia i el clima. Rebutgem el CETA. Un altre comerç és possible.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici