,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > Refugiats, condemnats a morir de fred

Refugiats, condemnats a morir de fred

Miércoles 11 de enero de 2017

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Ver en línea : Plataforma Stop Mare Mortum

Tothom sabia que s’aprovava a Grècia una onada de fred amb temperatures extremes.

El darrer dia 5 de gener, Yannis Mouzalas, el ministre grec d’Immigració, va expressar públicament la seva satisfacció perquè cap immigrant o refugiat patia fred. Aquella mateixa nit, Grècia estava literalment congelada. I no és que no es sàpigues, tothom ho sabia i s’havia anunciat durant dies per les notícies: ‘Ariadna’, -que no fa referència a la filla del rei mitològic Minos, per suposat, per aquells que s’enrecorden- el fenomen meteorològic que afectaria a Grècia amb temperatures àrtiques a l’inici del 2017, ja havia arribat.

Actors locals, activistes i algunes ONG han estat lluitant per que es traslladin els refugiats dels camps a llocs millor habilitats. D’igual manera, els mateixos refugiats han expressat la urgent necessitat de calefacció, aigua calent i condicions de vida decents. «Els hi vam dir que si no teníem calefacció al camp per a tots, no deixaríem entrar a ningú (referint-se al personal de les ONG que estan al camp) », comentava M.O., pare de sis nens en un camp situat al nord de Grècia. «Coneixeu la meva situació, ho sabeu tot sobre mi i la meva família però no feu res…» deia L.S., mare soltera de quatre fills al camp de Softex, mentre amenaçava a un representant d’ACNUR amb la seva bossa just abans de Nadal.

Els dies més freds

El ministre d’Immigració creia que estaven fora de perill i tot sota control. Malgrat això, la realitat de les persones que es troben en camps petits no té res a veure amb aquestes declaracions, ja que milers de refugiats a Moria y Samos estan passant en tendes de campanya els dies més freds de les darreres dècades a Grècia.

Ahir pel matí no hi havia electricitat als camps de Softex i Vasilika, degut a la manca de calefacció central, les estufes elèctriques han col·lapsat la xarxa. Els camps de Vasilika i Oreokastro estan exposats a temperatures d’entre 10 i 15 sota zero graus. L’Ajuntament els ha facilitat estufes grans que, lamentablement, tenen un efecte limitat (o nul) en espais oberts tan grans.

Reptes sense resposta

De nou es podria dir que l’extraordinari nombre de refugiats i immigrants, juntament amb la recessió econòmica i les condicions de temperatura extrema, creen reptes als que el Govern hauria de donar resposta. Però aquest argument és evasiu i potencialment perillós, ja que ofereix una forma constant de coartada a pràctiques inacceptables.

Al mateix temps, sobre el terreny som testimonis de la gran despesa de recursos per part de les institucions i de les organitzacions. Tenim una crisis extraordinària i una partida de diners extraordinària per a fer-hi front. Desafortunadament, hi ha una total manca d’esforços coordinats per assegurar la seguretat de les persones en els camps de refugiats a Grècia. Segons la Constitució grega, «el respecte i la protecció de la dignitat humana són obligacions fonamentals de l’Estat.» I també indica: «Tota persona en territori grec gaudeix de la absoluta protecció de la vida, l’honor i la llibertat, sense prejudici de la seva nacionalitat, raça, idioma o creences religioses o polítiques.»

En altres paraules, és obligació de l’Estat vetllar per la seguretat i les condicions decents dintre (i fora) dels camps. I per tant, hem de concloure que exposar a les persones refugiades a temperatures àrtiques equival a un tracte inhumà, contrari al que l’article 3 de la Convenció Europea dels Drets Humans.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici