,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Comunicats > El 9 de febrer construïm entre totes una vaga guanyadora, l’educació (...)

El 9 de febrer construïm entre totes una vaga guanyadora, l’educació pública i els drets socials no esperen!

Jueves 19 de enero de 2017

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Comunicat de Revolta Global - Esquerra Anticapitalista respecte a la vaga d’ensenyament del 9N

Després de que el passat 18 de gener el Departament ha anunciat com a gran novetat i grans concessions a l’escola pública unes mesures clarament insuficients, que insulten la dignitat de la comunitat educativa i que ja estaven sobre la taula des del novembre, cal que la comunitat educativa reaccioni, cal reconstruir la unitat sindical i preparar una vaga guanyadora: cal bastir la convocatòria de vaga més forta que hi hagut des de la crisi en un sector tan estratègic per definir quin model de país volem com és l’educació.

Cal tenir ben present que estem en un context de desinversió estructural que incompleix la pròpia llei d’educació de Catalunya i les resolucions majoritàries del Parlament de Catalunya que marquen un mínim del 6% del PIB en inversió en educació(ara un 2’8%). Mentre el Govern de la generalitat desobeeix sistemàticament al seu propi Parlament Sobirà la inversió en educació a Catalunya s’ha situat a la cua d’Europa i de l’Estat amb un dèficit pressupostari de 9.000 milions!!
L’aposta de model educatiu és patent per tot aquell qui ho vulgui veure: El Departament tanca línies públiques de P3 i manté les concertades (tal com a denunciat el propi Síndic de Greuges) quan podria aprofitar la davallada demogràfica per abaixar ràtios i recuperar qualitat en l’educació pública. Mentre, per l’altre banda, l’augment d’alumnes a secundària posa novament en evidència la deixadesa i la manca de planificació per part del Departament, cobrint de nou el mapa escolar de Catalunya amb barracons.
Com cada any, el govern de la Generalitat ha decidit tornar a subvencionar amb 30 milions d’euros 16 centres d’elit de l’Opus que segreguen per raons de sexe, mentre es declara incapaç de trobar 80 milions per 3.000 centres públics de tot Catalunya que permetrien recuperar l’horari lectiu (i per tant la qualitat d’atenció a l’alumnat) d’abans de la crisi.
En aquest temps el govern ha demostrat per activa i passiva que l’educació pública no és la seva prioritat: des del 2010 al 2015 el pressupost destinat als centres públics s’ha reduït en prop de 900 milions, el 19,44%, mentre que la retallada a la Concertada ha estat només 50 milions, el 4,58%.

En aquest escenari d’agressió permanent a l’escola pública des de els sindicats de docents l’únic que es demana és començar a revertir les retallades amb un increment pressupostari de 142 milions. La taula reivindicativa és clarament assumible i de sentit comú.

Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, no tenim cap dubte, les vagues es fan per guanyar-les. Recolzem la vaga dels docents i estudiants, participarem en la manifestació del dia 9 al costat de tota la comunitat educativa i de tota la ciutadania: Assemblea Groga, Ampes, sindicats, docents, mares, pares, estudiants i ciutadania en general. Cal que durant aquest dies de debat pressupostari pressionem des de tots els àmbits, que ens organitzem i participem en aquesta mobilització per convertir questa convocatòria de vaga en un clam social contra les agressions a l’educació i alhora aprofitem per anar teixint un front social constituent antiausteritari que permeti impugnar l’espoli social institucionalitzat per així anar dibuixant el model de societat que volem.

Necessitem una educació pública, popular i coeducadora que tombi els models neoliberals de la LEC i la LOMCE, per això com a mínim cal:

1) Desmantellar la doble xarxa. Establir una única xarxa de titularitat i gestió pública. Cal acabar amb els concerts educatius, una de les causes principals de la segregació en el model educatiu català que té un 40% de xarxa concertada mentre que a la resta d’Europa no arriba al 10%.

2) Gratuïtat dels 0-3 anys fins a la universitat. Garantir el dret universal a l’educació. Pujar la inversió a la mitjana europea: 6% del PIB

3) Gestió democràtica. No es pot reduir mares i pares al trist paper de simple consumidors del "mercat educatiu"; els alumnes en objectes que cal produir per a un mercat de treball poc qualificat, els professors en mers transmissors dels ítems de la patronal europea i als directors en caps de personal. Cal recuperar la institucionalitzat democràtica a l’escola pública: claustres de professors i consells escolars vinculants.

Per altre banda, a nivell general, ens enfrontem a uns pressupostos que no toquen ni problematitzen mínimament el major espoli que hi ha Catalunya: l’espoli social (diferències entre les rentes més altes i les més baixes) infinitament major que el fiscal, i que és junt amb Grècia, Portugal i la resta de l’Estat el més gran de la Unió Europea. Trencar amb el règim del 78 es trencar amb el seu model social no apuntalar-lo pressupostàriament.
No és missió històrica de cap esquerra rupturista sostenir el model social del 78. L’esquerra social i política ha de trencar amb el xantatge permanent d’un govern que vincula els drets polítics de Catalunya a la seva agenda social neoliberal: els pressupostos al referèndum. Cal bastir una alternativa social i política majoritària a aquest Govern que obri un procés social constituent des de baix que permeti construir la República catalana des de el minut 0 i fer efectiu els seu dret a decidir.
No als pressupostos antisocials!! Sí al referèndum!#9Fvagaensenyament.

El 9 de Febrer a les 12:00 totes a la Plaça Urquinaona per anar fins al Parlament.
Per una educació pública, democràtica i popular el 9 de febrer totes a la Vaga d’educació!!

info portfolio


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici