,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > L’Eurocambra dóna el primer pas per ratificar el CETA

L’Eurocambra dóna el primer pas per ratificar el CETA

Jueves 26 de enero de 2017

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Ver en línea : Campanya No al TTIP / CETA /TISA

El Parlament Europeu ha donat aquest dimarts el primer pas per complir la ratificació formal de l’acord comercial entre la Unió Europea i Canadà (CETA), amb el vot a favor de la comissió de Comerç Internacional de l’Eurocambra.

La comissió ha donat així llum verda a l’acord amb 25 vots a favor, 15 en contra i zero abstencions. La posició favorable serà sotmesa al vot del plenàri en la seva reunió del 15 de febrer a Estrasburg (França), segons ha anunciat el president de la comissió europarlamentària, el socialista alemany Bernd Lange.

L’Eurocambra pot aprovar o rebutjar el pacte comercial, però no modificar les seves disposicions. En el vot, han estat rebutjades tant les esmenes que cridaven a tombar el CETA, com aquelles que advoquen per ajornar un any o sis mesos el consentiment.

L’acord de lliure comerç entre la UE i Canadà és un acord de competència “mixta” que del costat europeu comparteixen la pròpia UE i els Estats membres, la qual cosa implica que per a la seva aplicació plena serà necessari també comptar amb el vistiplau formal de cadascun dels països de la UE.

Amb tot, la Unió Europea espera que, si l’acord rep llum verda de part de l’Eurocambra, la seva posada en marxa “provisional” i parcial sigui possible ja des del mes d’abril, segons han explicat fonts parlamentàries.

Les negociacions entre la UE i Canadà van arribar a la seva conclusió al setembre de 2014, però les parts només van aconseguir signar el pacte a la fi d’octubre de 2016 i després de superar un últim veto de Bèlgica, per les reserves de la seva regió valona.

Davant això ha reaccionat Marina Albiol, eurodiputada i portaveu d’Esquerra Plural al Parlament Europeu i responsable de la Comissió de Relacions Internacionals d’Esquerra Unida, qui ha mostrat el seu descontentament amb aquest acord “Si els socialdemòcrates tinguessin un mínim de respecte pels drets socials, laborals i mediambientals votarien contra el CETA

L’eurodiputada ha considerat aquesta com una nova prova per als interesos als quals serveix l’actual política econòmica i comercial de la Unió Europea, als quals considera tan sols els de una majoria privilegiada. A més ha titllat l’acord de ”veritable atac a la democràcia, i una mesura per coaccionar als estats al fet que ho tramitin ràpidament i evitin un referèndum

Per la seva banda, els membres de la comissió que recolzen l’acord han advertit l’amenaça que suposen les mesures actuals de Donald Trump i han expressat la seva idea de “no retirar-nos del món” , i sobretot després de Trump”

El recentment estrenat president d’EUA va signar aquest dilluns una ordre executiva amb la qual treu al país de l’Acord d’Associació Transpacífico (TPP), acord promogut per Barack Obama,del que formen part una dotzena de nacions a banda i banda del Pacífic i que representen el 40% del PIB mundial. A més planteja renegociar el Tractat de Lliure Comerç amb Canadà i Mèxic. Aquesta mesura s’emmarca dins de la linea aïllacionista promoguda per Trump.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici