,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > Els rescats bancaris han estat una estafa muntada per les institucions de (...)

Els rescats bancaris han estat una estafa muntada per les institucions de la UE

Viernes 24 de febrero de 2017

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Ver en línea : Notícia en castellano - Público

Els prop de 150 rescats bancaris que han tingut lloc en els 28 entre 2008 i 2015 han costat un total de 740.000 milions d’euros als ciutadans europeus, i almenys 213.000 milions ja es donen per perduts, segons Eurostat. "Els rescats han estat una estafa organitzada i orquestrada des de les institucions europees", denuncia l’eurodiputat de Podem Miguel Urbán.

L’europarlamentari i secretari d’Europa de Podem ha presentat aquest dijous al Congrés dels Diputats l’informe del Transnational Institute El negoci del rescat, Qui es beneficia dels rescats bancaris en la UE?, desvetllat per Públic aquest dimecres. L’informe fa balanç de l’enorme quantitat de diners públics invertida en aquests rescats, mentre les economies de les famílies i petites i mitges empreses afrontaven una de les etapes més dures de la crisi econòmica. La situació és especialment cridanera si es té en compte que amb prou feines un grapat de consultores (PWC, EY, Deloitte i KPMG), conegudes com les Big Four, es reparteix el gruix del negoci del rescat.

Així, Urbán ha recordat el cas de Bankia, els comptes del qual abans de sortir a borsa reflectien guanys per 300 milions d’euros. Van ser auditades per Deloitte, que va tornar a ser contractada pel banc en altres ocasions, a pesar que un any després es va saber que en realitat les pèrdues de Bankia ascendien a 4.300 milions. "No és que es cometi un error o ho paguin, és que les tornen a contractar". "I seria un error pensar que l’escàndol de Bankia correspon a la idiosincràsia espanyola", deia Urbán, recordant que la nova normativa europea estableix que els rescats bancaris no siguin a càrrec dels contribuents, encara que "ja es parla que es flexibilitzin les condicions" davant el risc de fallida del Deutsche Bank", apuntava (s’estima que costaria uns 150.000 milions reflotarlo).

Al costat d’ell, el diputat d’Units Podem i secretari de Relacions amb la societat civil, del partit morat, Rafa Mayoral, recordava que Deloitte està imputada en el cas Bankia. Mayoral ha celebrat l’aprovació aquest dimecres de la creació d’una comissió parlamentària que investigui els abusos financers al Congrés, i ha recordat que la "impunitat" regna en el sector financer, citant com a exemple els fons voltor, que a Espanya controlen 287.000 milions d’euros en actius derivats de la crisi -entre ells crèdits i solars.

"Hem pagat aquest rescat no només amb una quantitat de diners, sinó amb desnonaments, clàusules abusives... Vivim en un capitalisme de casino", postil·lava Sònia Farré, diputada d’En Comú podem.

Farré incidia que l’informe prova que les grans auditores privades "no serveixen" per conèixer la situació real d’entitats bancàries o institucions, i que per tant toca apostar per "auditories ciutadanes en les administracions".

De la mateixa opinió, Sol Trumbo, investigador del Transnational Institute i coautor de l’informe, recordava que les Big Four controlen pràcticament tot el sector a Europa. "Totes les empreses de la Borsa de Londres són auditades per una de les Quatre Grans; aconsellen a les empreses com portar els seus negocis, com evitar riscos o com eludir impostos", explicava.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici