,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Comunicats > Per un procés de confluència on tothom s’hi senti còmode i amb un (...)

Per un procés de confluència on tothom s’hi senti còmode i amb un programa de ruptura

Sábado 25 de marzo de 2017

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


1.Per a culminar les possibilitats de canvi obertes amb la crisi de l’actual règim polític és necessari construir un nou instrument polític unitari i confluent que desenvolupi el potencial mostrat per En Comú Podem en les passades dues eleccions generals. Les militants de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista defensem des de fa temps la doble perspectiva estratègica de la confluència entre forces diverses i de la construcció de nous instruments polítics amb vocació de majoria. Per això participem activament a Podem i a una àmplia diversitat de candidatures municipals "en comú", com Barcelona en Comú i altres iniciatives similars arreu del territori. En aquest mateix sentit, Revolta Global-Esquerra Anticapitalista va donar suport a la creació d’En Comú Podem i, després, a la proposta de creació d’un nou subjecte polític.

2.El procés de creació del nou subjecte polític és un pas endavant, però està mostrant moltes mancances. En primer lloc, no hi ha hagut una dinàmica d’organització massiva de persones fins ara no organitzades, tal i com va passar en el seu moment quan es va impulsar el Procés Constituent, Podem o Barcelona en Comú. En segon lloc, no hi ha hagut una preparació sistemàtica del treball conjunt de les membres de les diferents organitzacions a nivell local o sectorial. S’han realitzat tallers de debat al territori molt positius, però han estat activitats puntuals, de manera que l’assemblea fundacional del nou subjecte està convocada sense que hi hagi hagut una dinàmica de treball conjunt per sota, més enllà de les dues campanyes electorals passades d’En Comú Podem. En tercer lloc, la discussió sobre el model organitzatiu del nou partit i de la pròpia assemblea fundacional s’ha fet de forma molt precipitada. En qüestions molt importants com el reglament concret de l’assemblea i altres temes com el sistema d’elecció dels òrgans de direcció, tot just s’han tancat ara acords, a falta de molt poques setmanes per la pròpia assemblea. En tot el procés de discussió de model organitzatiu ha faltat una veritable reflexió sobre com construir una organització participativa, democràtica, que anés més enllà tant dels límits dels partits tradicionals com dels límits de la “nova política”. El més probable és que el nou subjecte torni a reproduir els problemes habituals de funcionament dels partits, vells i nous, i que es descartin noves formes d’experimentació organitzativa superadores.

3.És molt positiu que la crisi oberta entre els Comuns, ICV i EUiA, d’una banda, i Podem, de l’altra, s’hagi solucionat. El nou subjecte sense Podem és un projecte que hauria nascut molt debilitat i amb una crisi de sentit. I Podem sol tampoc tenia força per a ser una alternativa majoritària a Catalunya. Més enllà de l’acord final que ha portat a la fi del conflicte, és necessari fer un seguit de consideracions generals sobre aquest tipus de situacions i la forma de resoldre-les d’ara endavant. Les tensions entre les forces impulsores del nou subjecte, s’han de superar partint de la base que totes les realitats organitzatives i polítiques han de trobar el seu espai en el nou subjecte i s’hi han de sentir còmodes. Per aconseguir-ho cal evitar dos problemes: el primer, que cada organització es limiti només a defensar una quota d’influència en el nou espai; el segon, que en nom de la lluita contra les quotes es vulgui passar per sobre les minories i imposar acords que no respectin les realitats de cada organització. L’únic límit que cal posar-se, a l’afrontar les negociacions entre les forces fundacionals del nou subjecte és que qualsevol acord al que s’arribi ha de garantir unes regles del joc el més democràtiques i participatives possibles.

4.El nou subjecte polític té per endavant una important discussió programàtica. Els debats realitzats fins ara en els eixos i tallers han estat interessants i han permès que gent diversa es posés a treballar i a discutir conjuntament. Tanmateix, la majoria dels temes estratègics decisius no s’han abordat en profunditat i estan sense resoldre. En molts casos predomina una lògica d’evitar entomar les qüestions més complexes i s’afavoreixen posicions programàtiques superficials que en cap cas són suficients per a orientar un possible govern contra l’austeritat a Catalunya i/o a l’Estat espanyol. Els casos de la Unió Europea, l’euro, la crisi del deute, la crisi bancària, el sistema de doble xarxa a l’ensenyament o els consorcis sanitaris, en són bons exemples. També és simptomàtic la falta d’un balanç seriós de l’experiència de Syriza a Grècia i l’absència de tota discussió de com evitar que és repeteixi una situació similar a casa nostra en cas que les forces del "canvi" arribin al govern.

5.El nou subjecte ha de tenir l’objectiu de poder articular una nova majoria política a Catalunya, però la seva activitat militant ha d’anar molt més enllà que les confrontacions electorals. Ha d’aixecar una agenda pròpia no condicionada pels ritmes i debats de les institucions. Amb campanyes i iniciatives pròpies que assenyalin els principals conflictes polítics. Bolcada en estimular la mobilització i en resoldre des de l’autoorganització els problemes de les classes populars a cada poble, barri, vila i ciutat. Que ofereixi les eines als seus membres per participar en els debats amb autonomia. Una activitat militant que es vinculi a les lluites socials, per això, creiem imprescindible posar en valor la tasca de mobilització, autoorganització i elaboració que s’ha vingut fent tots aquests anys des dels moviments i col•lectius socials i des del sindicalisme. Però, hem de generar vincles que no tractin de substituir els moviments, que no pretenguin moderar-los, sinó que els donin el protagonisme que s’han guanyat durant anys de lluita i resistència. A més, hem de ser capaces de nodrir aquests vincles, de posar la capacitat militant d’aquest espai a disposició de les lluites i mobilitzacions com una qüestió estratègica, és aquí on aconseguirem evitar l’adaptació política i fer el veritable contrapès als intents de restauració i als atacs de les elits del país.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici