,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Comunicats > Marroc: solidaritat amb la mobilització popular del Rif

Marroc: solidaritat amb la mobilització popular del Rif

Martes 30 de mayo de 2017

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Declaració del Buró de la Quarta Internacional

Des de fa set mesos el moviment de protesta popular no para de créixer a la regió del Rif al nord del Marroc i ha culminat amb una concentració de desenes de milers de persones a Al-Hoceima el 18 de maig passat. Aquest moviment s’arrela en la mobilització popular que va sorgir a la regió a partir del 20 de febrer de 2011, reprenent al Marroc la dinàmica de les revoltes de tot el Magrib i l’Orient Mitjà. Es va rellançar l’octubre del 2016 quan el jove pescador Mohsen Fikri va ser triturat viu en un camió d’escombraries a Al-Hoceima.

La població del Rif organitzada en comitès locals exigeix que siguin jutjats els responsables d’aquesta mort i la d’altres cinc rifenys morts en una agència bancària durant els esdeveniments del 20 de febrer de 2011. Demanda també l’aixecament de la militarització de la província d’Al-Hoceima, el cessament de la persecució i l’assetjament dels petits camperols, i planteja altres reivindicacions socials pel que fa a la salut, l’educació i les infraestructures que falten als habitants. És una clara indicació del fracàs de les polítiques econòmiques i socials impulsades per l’Estat marroquí per pagar el seu enorme deute públic i que es manifesten en la destrucció del teixit productiu, el saqueig dels recursos marins i forestals, les mancances dels principals serveis públics i la falta d’ocupació per a la gent jove.

Aquestes polítiques neoliberals a favor del gran capital local i estranger, dictades per les institucions financeres i comercials internacionals i els governs de les potències imperialistes, són aplicades per institucions marroquines corruptes que no tenen res de democràtic. Els diversos òrgans governamentals, de seguretat i de comunicació de masses del sistema monàrquic intenten silenciar la veu de la població del Rif, criminalitzar el moviment de protesta i soscavar la seva credibilitat per impedir que serveixi d’exemple per a altres ciutats i regions del Marroc que viuen en les mateixes condicions de marginació, empobriment i menyspreu de la seva dignitat.
Saludem la lluita dels rifenys i de les rifenyes, la seva organització des de la base, la seva creativitat i la seva determinació, així com les forces que donen suport a aquesta lluita al Marroc.

Condemnem la política de repressió i desinformació de l’Estat marroquí.

Fem una crida per l’extensió de la solidaritat internacional per tal que el moviment aconsegueixi les seves reivindicacions i obtingui millores significatives en la seva vida social, democràtica i cultural. Són demandes compartides per totes les capes populars del Marroc i dels països del seu entorn que busquen el camí de l’emancipació del despotisme polític i de l’explotació capitalista.

Victòria per a la lluita popular rifenya!

Visca la lluita per la llibertat, la dignitat i la justícia social!


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici