,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Revista > 2004 > #02 desembre-gener 2004 > Què és el Fòrum 2004?

Què és el Fòrum 2004?

dilluns 15 de desembre de 2003

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


Assemblea de Resistències al Fòrum 2004

L’assemblea de Resistències al Fòrum 2004 es va començar a reunir a conemçaments de l’estiu del 2003. La intenció era la de crear un espai de convergència entre col·lectius i persones que estaven treballant en aspectes que tinguessin a veure amb el Fórum 2004. Actualment, s’articula en àrees de resistència (model de ciutat-especulació, sostenibilitat-precarietat, immigració, participació, cultura).

Les àrees no són casuals, ja que són les vesants en les quals el Fòrum constitueix una monumental agressió contra Barcelona.

L’Ajuntament planifica la ciutat en funció dels interessos econòmics del capital privat, quan la planificació hauria de donar solucions a les necessitats urbanístiques de la ciutat. Barcelona s’està transformant en una ciutat turística i de serveis i oci, un model que es presta a convertir la ciutat en un escenari en el qual és impossible viure-hi degut a l’oblit de les necessitats socials dels habitants i en la qual s’està tendint cada cop més cap una precarització social (pel que fa a la vivenda, el treball, les llibertats...).

Quan parlem dels aspectes polítics, se’ns parla de multiculturalitat, de pau, de participació i drets humans i això ho fan les mateixes administracions que són les responsables de l’aprovació de les lleis d’estrangeria; coorganitzadores d’un Fòrum que no s’ha sumat a les protestes contra la guerra per no contrariar al Govern estatal; autores d’una política de control social cada vegada més difús i, a l’hora, contundent.

Els organitzadors del Fòrum estan fent un gran esforç de propaganda per presentar-lo com una iniciativa cultural oberta a tots i capaç d’assumir la crítica social.

Parlen de democràcia participativa, però la participació ciutadana ha estat obviada.

En el terreny cultural, sota la capa de la multiculturalitat, s’amaguen les contradiccions i complexitats de la globalització, tot buidant la cultura de política: de l’esperit critic, de la creativitat antagonista, la rebel·lia que els moviments socials seguiran reivindicant. La paraula cultura els serveix aixi per disfressar els conflictes de la ciutat i convertir-los en reclam turístic.

Per desvetllar una mica el què és el Fòrum és bo saber amb quí s’està construïnt i en contra de quí: fent-lo, ens trobem l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, i el govern de l’Estat espanyol. Coneixem bé les seves polítiques, i sabem que tenen poc a veure amb l’esperit de Portoalegre de què es reclamen. Trobem també empreses bén conegudes com a especuladores i agressores del medi ambient.

Denunciant-lo, hi trobem des d’associacions de veïns, per un costat, fins la federació d’antropòlegs de l’Estat espanyol, per l’altre; passant per ecologistes que han denunciat les obres del Port, el Fòrum Social Europeu i un ampli ventall d’entitats i moviments socials.

Sovint se’ns pregunta si farem un anti-fòrum, la resposta és senzilla: són ells que l’estan fent, estan fent l’Anti-Fòrum de Portoalegre, el Fòrum contra Barcelona.

Publicat al nº2 de Revolta Global (desembre-gener 2004)


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici