,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Revista > 2004 > #02 desembre-gener 2004 > Seguir mobilitzant i reconstruint l’esquerra social i (...)

Editorial revista "REVOLTA GLOBAL" nº 2 (desembre-gener 2004)

Seguir mobilitzant i reconstruint l’esquerra social i política

dilluns 15 de desembre de 2003

Totes les versions d’aquest article:

  • [català]

 


El context internacional segueix marcat per les creixents dificultats de l’imperialisme ianqui per perpetuar l’ocupació de l’Iraq i crear un nou règim addicte als interessos de les multinacionals estrangeres. La recent liquidació de set espies de l’Estat espanyol –un dels principals còmplices de l’imperialisme ianqui en aquesta guerra– posa de relleu que la resistència iraquiana està molt bén organitzada i informada i que està rebent un suport popular creixent –tot i l’arrest de Sadam–. També hem començat a sentir les primeres protestes contundents provinents de les files de l’exèrcit nordamericà i de les famílies dels soldats que, cada cop més frustrats i desenganyats, estan començant a qüestionar obertament la política exterior de l’Administració Bush d’una forma que no s’havia vist des dels anys més sagnants de la guerra del Vietnam.

Les dificultats de l’imperialisme ianqui també s’han reflectit a la Gran Bretanya amb la visita del president Bush, on hi ha hagut unes mobilitzacions molt potents de repulsa a la guerra i de rebuig del paper subaltern del govern britànic en aquest afer. A la resta de la Unió Europea també s’està generalitzant l’oposició al neoliberalisme i a la guerra. El Segon Fòrum Social Europeu de París-Saint Denís ha estat una fita central en l’articulació d’una alternativa a l’Europa del capital i la guerra. El Fòrum Social s’ha consolidad com el principal marc per articular la construcció d’un nou moviment social d’àmbit continental capaç d’aturar la involució política i social que estem vivint i està esdevenint l’embrió d’una legitimitat alternativa antagònica –basada en la participació massiva i plural de l’esquerra social i política europea– capaç de desafiar les institucions antidemocràtiques establertes a la UE. A part de la gran varietat de debats i seminaris celebrats al Fòrum, tant des del punt de vista dels continguts com des del punt de vista de la pluralitat ideològica dels participants, cal destacar les dues grans iniciatives de lluita acordades a l’Assemblea de Moviments Socials: la mobilització mundial contra la guerra del proper 20 de març (dia que farà un any de l’inici de la invasió de l’Iraq) i la jornada de lluita per una Europa social del nou de maig.

Però, apart d’aquestes dues cites centrals, caldrà anar construint un ampli moviment social contra el projecte de Constitució europea que ens volen imposar les classes dominants europees. Un projecte clarament regressiu –des de tots els punts de vista– en relació a cadascuna de les constitucions existents als Estats membres. Creiem que el llençament, als Països Catalans, de la “Campanya contra el projecte de Constitució Europea” és una iniciativa que cal generalitzar a altres indrets i impulsar decididament.

Parlant de constitucions, aquests dies els mitjans de comunicació del règim aznarista ens han estat bombardejant sistemàticament amb apologies de la Constitució del 78 que ara fa vint i cinc anys. Cal dir que ara, com fa 25 anys, seguim rebutjant aquesta constitució perquè, com afirmava llavors la Lliga Comunista Revolucionària –únic partit d’àmbit estatal que va demanar el vot negatiu, sigui dit de pasada–, “En aquesta constitució no hi caben les llibertats plenes i el camí al socialisme”. Aquest pronòstic no podia ser més encertat: els retrocessos socials i polítics i els atacs a les conquestes democràtiques elementals de la transició no han fet més que créixer. Bóna prova d’això és l’Estat d’excepció de facto que el PP ha imposat a Euskadi durant els dos últims anys i les noves iniciatives antidemocràtiques que vol imposar per ofegar el Pla Ibarretxe –la més escandalosa de les quals és la reforma del codi penal i la prohibició de convocar consultes populars– i qualsevol iniciativa que, a Euskadi, a Catalunya, o a qualsevol altre lloc de l’Estat vagi pel camí d’incrementar l’exercici de la democràcia i l’autodeterminació. Caldrà treballar per construir un moviment social potent per frenar noves iniciatives reaccionàries del govern i per impulsar un canvi de relació de forces que ens permeti superar el marc institucional actual. Caldrà veure si el canvi de govern a Catalunya ajudarà a contenir aquest ofensiva reaccionària i a remobilitzar la societat. Creiem que la derrota de CiU i la creació d’un govern amb partits que es reclamen, encara que sigui remotament, del moviment obrer i de les classes populars -PSC, ERC i ICV-EUiA- és una bona notícia. Per altre banda, no ens fem gaires il·lusions sobre les possibilitats d’un veritable “gir a l’esquerra”. En qualsevol cas, tenim molt clar que els veritables canvis socials es conquereixen al carrer. Per això, Revolta global creu que s’ha de lluitar amb un criteri unitari per preservar l’autonomia dels moviments socials front al nou govern i seguir apostant per construir una alternativa anticapitalista des dels moviments i les lluites.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici