,
Web de RevoltaGlobal
Arrel de la web > Revista > 2005 > #13 març 2005

#13 març 2005


 • Els primers d’Europa?

  19 de març de 2005

  José Téllez
  El passat mes de febrer ha estat un mes intens per als moviments socials catalans. Des que al novembre del 2003 es va crear la campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea, hem treballat fort contra el nou atac del capital europeu: un tractat constitucional que preveu deixar escrit per molts anys els valors del lliure mercat globalitzador. Ja sabíem que no seria fàcil, que tindríem els mitjans en contra i que ens titllarien d’anti-europeus. Però no sabíem (...)


 • Deu raons per lluitar contra la mundialització capitalista

  7 de març de 2005

  Michel Husson*
  1) Estam contra la mundialització capitalista perquè expressa la reivindicació del capital a una llibertat absoluta en detriment de tota altra consideració. És l’article 1r (i gairebé l’únic) de la constitució capitalista del món. I no és una abstracció. Totes les cimeres contra les quals ens hem mobilitzat, totes les institucions contra les quals combatem ,de l’OMC a la Comissió Europea, al final tenen un sol objectiu: aixecar totes les barreres que (...)


 • Revolta Global i el Pla Ibarretxe

  7 de març de 2005

  Revolta Global
  en castellano
  Abans que el Pla es votés al Congrés de Diputats, membres de Revolta Global van proposar una resolució al Consell Nacional d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) i van participar en l’elaboració d’una altra moció presentada al Consejo Político Federal de Izquierda Unida (IU). Reproduïm aquí un breu extracte de cada una d’aquestes propostes, cap de les quals no va prosperar.
  “Malgrat les possibles diferències o reserves que puguem (...)


 • Cursa d’obstacles amb trampa

  7 de març de 2005

  Brian Anglo
  El 7 de febrer va entrar en vigor el “procés de normalització” previst en una disposició transitòria del nou Reglament de la Llei d’Estrangeria. D’acord amb aquesta “generosa” mesura, els patrons que s’han estat beneficiant de la sobre-explotació de les persones sense papers tindran l’oportunitat de regularitzar la seva situació mitjançant un contracte de sis mesos.
  No cal dir que en el món real, són les pròpies persones sense (...)


 • Recordatori necessari

  7 de març de 2005

  Mònica Nadal
  Tornem a celebrar el 8 de març. Més enllà dels mites al voltant del seu origen, la commemoració del Dia internacional de la dona treballadora ens torna a recordar la urgència i la necessitat de la lluita de les dones. Tal com ens diu el manifest d’enguany “Cada any, cada moment històric, té la seva concreció pel que fa a les necessitats i a les reivindicacions de les dones...” Darrerament l’atenció s’ha centrat en la denuncia de la violència (...)


 • La via catalana de reforma de l’Estatut, ¿un altre carreró sense sortida?

  7 de març de 2005

  Joan Fradera
  No sabem si el Pla del Parlament basc (el popular Pla Ibarretxe que tothom rebutja i ningú sembla haver llegit) quedarà definitivament enterrat després de les eleccions del 17 d’abril. Sí creiem, però, que estem assistint a la mort lenta, sense eutanàsia, del procés de reforma de l’Estatut de Catalunya, que transita per la lloada via catalana.
  Havent liquidat per la via ràpida el Pla del Parlament basc, el govern estatal dedica ara els seus esforços a reconduir el (...)


 • Errors en el guió i cartes amagades: el Pla Ibarretxe aprovat a Euskadi

  7 de març de 2005

  Mikel Labeaga
  en castellano
  Des de la seva primera formulació, al setembre del 2002, l’anomenat Pla Ibarretxe ha anat experimentant una evolució en què s’han combinat una multiplicitat de factors: el tancament polític de l’anterior govern del PP (espanyolíssim extrem en els seus plantejaments, voluntat d’aniquilar políticament el nacionalisme basc...), el seguidisme del PSOE i del PSE respecte d’aquell, la defensa del seu espai polític i electoral per part (...)


 • Els guanys d’ Ibarretxe

  7 de març de 2005

  José Ramón Castaños
  en castellano
  El pla Ibarretxe ha estat frenat a les Corts espanyoles. El nacionalisme espanyol canta la seva victòria als quatre vents, però la conculcació del dret nacional dels bascos provoca a Euskadi moviments reactius de solidaritat que legitimen la proposta en més gran mesura. El lehendakari guanya a Euskadi tot perdent a Madrid.
  Per tal d’entendre aquesta afirmació, cal començar per situar el pla Ibarretxe dins el context polític en què neix. Tardor del (...)


 • Ventdelplà al cor de la ciutat

  7 de març de 2005

  Joan Font
  Potser algú podria haver pensat que els canvis en els governs (de Catalunya i d’Espanya) podien provocar canvis en els continguts i les programacions dels canals de televisió, al menys en els de titularitat pública. Ara, amb una certa perspectiva podem ja veure que els canvis han estat força limitats.
  En els canals estatals, hi ha hagut canvis, és veritat. Però aquests canvis s’han limitat als informatius (els “telediaris”) trencant amb una dinàmica (...)


 • Fort en perspectives

  7 de març de 2005

  Prop de 150.000 persones van participar al cinquè Fòrum social Mundial (FSM) de Porto Alegre. En un context on les ofensives contra les conquestes socials són cada cop més nombroses, on Bush torna a ser president i on la guerra a l’Iraq continua, el moviment antiglobalització és un element central de la resistència al neoliberalisme. Ara bé, aquest nou impuls del FSM no es pot comprendre sense prendre en consideració la situació sociopolítica llatinoamericana. Maltractada pel (...)


|...


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del lloc RSS 2.0  |  tornar a dalt inici